Groep I: Denemarken komt met punt goed weg in Albanië

Denemarken heeft voor de EK-kwalificatie op bezoek bij Albanië pas laat een punt gepakt. Ook Dick Advocaat speelde met Servië gelijk, bij Armenië.

Albanië – Denemarken 1-1
Met FC Twente-aanvoerder Andreas Bjelland en Nicolai Boilesen van Ajax in de basis was Denemarken voor rust weliswaar de betere ploeg, maar Albanië ging op eigen grond met een voorsprong de rust in. Ermir Lenjani stoomde op de counter richting het Deense doel en schoot via het been van verdediger Simon Kjaer raak.

Een voorzet van invaller Lasse Vibe, door de Albanische aanvoerder Lorik Cana tegen de eigen paal gegleden, was na rust lange tijd het grootste wapenfeit voor Denemarken, waar Ajacied Lasse Schöne negentig minuten op de bank bleef. Uiteindelijk was het tóch Vibe die, na een slalom van Nicklas Bendtner, simpel de 1-1 kon binnentikken.

Armenië - Servië 1-1
De start van de ambtstermijn van Advocaat was vol optimisme. Hij hield in een oefenduel Frankrijk op 1-1 en durfde harde beslissingen te nemen door de ongemotiveerde Neven Subotic en Adem Ljajic niet meer op te roepen.

Uit tegen Armenië leek het, met AZ-speler Nemanja Gudelj in de basis, echter mis te gaan. In de 73ste minuut kwam Armenië namelijk op voorsprong. Robert Arzumanyan kopte van dichtbij geheel vrijstaand binnen, op aangeven van Taron Voskanyan. Negen minuten later kreeg Marcos Pizzelli de kans om met een strafschop de wedstrijd te beslissen, maar zijn inzet werd gekeerd door ex-Vitesse-keeper Vladimir Stojkovic.

Advocaat, die ook Nemanja Matic (ex-Vitesse) en Dusan Tadic (ex-FC Twente en FC Groningen) opstelde, dwong met aanvallende wissels vervolgens toch nog een punt af. Hij bracht met Aleksandar Mitrovic en Danko Lazovic twee verse spitsen het veld in en in de slotminuut werd Advocaat beloond voor zijn lef, toen Zoran Tosic de bal van buiten het strafschopgebied in de kruising schoot.

Door de resultaten van zaterdag gaan Denemarken en Albanië na hun onderlinge gelijkspel samen aan kop met vier punten uit twee duels. Servië (na één duel) en Armenië (twee gespeeld) hebben allebei een punt, Portugal is na één wedstrijd nog puntloos.