Groep I: Denemarken blijft in spoor Portugal

Cristiano Ronaldo heeft er zaterdagavond hoogstpersoonlijk met een hattrick voor gezorgd dat Portugal koploper blijft in Groep I van de EK-kwalificatiereeks. Denemarken hield gelijke tred dankzij een zwaarbevochten zege op Servië.

Denemarken – Servië 2-0
Denemarken heeft de laatste hoop van Servië op een EK-ticket weggenomen. De gasten, die mede door een puntenaftrek na het drone-incident al flink achterop waren geraakt, kwamen in Kopenhagen nog wel sterk uit de startblokken. Yussuf Poulsen gaf na dertien minuten de ploeg van Radovan Curcic een gevoelige tik.

De spits van Red Bull Leipzig was het eindpunt van de eerste maar wel zeer fraaie aanval van Denemarken. Pierre-Emile Højbjerg stond met een knappe lange pass aan de basis van de 1-0, waar Nicklas Bendtner met een assist met buitenkant voet ook zijn bijdrage leverde.

Denemarken leek na ruim een half uur de volgende tik uit te delen, toen Björn Kuipers een actie van Matija Nastasic op Højbjerg bestrafte met een strafschop. Daniel Agger liet na deze buitenkans te verzilveren, hetgeen Servië nieuwe hoop gaf. Dat vertaalde zich in kansen voor onder anderen Aleksandar Mitrovic, die zijn kopbal via de handen van doelman Kasper Schmeichel op de lat zag eindigen.

Denemarken stond ook na rust onder zware druk van Servië, dat er echter niet in slaagde het offensief ook tot uitdrukking te brengen in de score. Drie minuten voor tijd zorgde invaller Jakob Poulsen voor de bevrijdende 2-0.

Armenië – Portugal 2-3
Ronaldo toonde in Yerevan aan dat er ook in het shirt van de nationale ploeg geen maat op hem staat. Vooral zijn derde doelpunt mocht er zijn. Van circa 25 meter schoot de dertigjarige captain de bal in de 58ste minuut snoeihard in de kruising. Even daarvoor had hij miscommunicatie in de Armeense defensie al handig afgestraft, terwijl hij in de 29ste minuut een strafschop benutte.

Die rake penalty betekende de gelijkmaker, want na veertien minuten leek het nog de avond van Marcos Pizzelli te worden. De tot Armeniër genaturaliseerde Braziliaan schoot een vrije trap via de onderkant van de lat van grote afstand langs de verkeerd opgestelde Rui Patrício, goals waar normaal gesproken Ronaldo het patent op heeft.

Mede doordat Tiago kort na de derde goal van Ronaldo zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg voor het vasthouden van een doorgebroken speler bleef het niet bij die ene Armeense treffer. In de 71ste minuut ging Rui Patrício weer in de fout toen hij een afstandsschot van invaller Aras Özbiliz losliet. Hrayr Mkoyan tikte de rebound binnen, maar een stunt leverde het niet op.

Doordat Ronaldo zijn aantal EK-kwalificatietreffers opvoerde naar twintig – één minder dan recordhouder Robbie Keane en drie meer dan Klaas-Jan Huntelaar – boekte Portugal zijn vierde zege op rij richting het EK 2016 in Frankrijk.

Denemarken is dankzij de zege op de tweede plaats gekomen, op twee punten van koploper Portugal. Maar Albanië is een kaper op de kust met weliswaar drie punten achterstand maar ook een wedstrijd minder gespeeld. Servië is met één punt zo goed als zeker uitgeschakeld.