Groep I: Portugal grijpt koppositie ondanks omhaal Matic

Portugal heeft uitstekende zaken gedaan door Servië te verslaan. Albanië mag dromen van deelname aan het EK volgend jaar in Frankrijk na de thuiszege op Armenië.

Portugal - Servië 2-1
Fábio Coentrão (foto) heeft Portugal de koppositie bezorgd in Groep I. Met een assist en een doelpunt deed hij wat Cristiano, zijn land- en ploeggenoot bij Real Madrid, naliet. Ricardo Carvalho opende op aangeven van Fábio Coentrão de score na tien minuten, waarna Portugal verwoed op zoek ging naar meer.

De ploeg van bondscoach Fernando Santos domineerde en Servië kwam er vooral voor rust nauwelijks aan te pas. Maar vanuit het niets kwamen de bezoekers na ruim een uur op gelijke hoogte. En de manier waarop mocht er zijn, want Chelsea-middenvelder Nemanja Matic (ex-Vitesse) scoorde met een schitterende omhaal.

Lang kon Servië echter niet genieten van die treffer, want twee minuten later maakte Fábio Coentrão al 2-1. En dat zou de eindstand blijken in Lissabon, waardoor Portugal nu met negen punten uit vier wedstrijden de eerste plaats bezet in de poule. Denemarken en Albanië hebben zes punten, terwijl Servië met één punt vierde staat.

Dat komt mede doordat de Europese voetbalbond (UEFA) drie punten in mindering bracht na de ongeregeldheden rond het thuisduel met Albanië. Dick Advocaat was op dat moment nog bondscoach, maar besloot na de dramatische start van de EK-kwalificatiereeks op te stappen.

Albanië - Armenië 2-1
Armenië begon als hekkensluiter van Groep I van de EK-kwalificatie aan het uitduel met Albanië, maar al in de vierde minuut zette Yura Movsisyan de bezoekers op voorsprong. Lang leek de ploeg van bondscoach Bernard Challandes op weg naar een stunt. Het ging echter mis nadat Hovhannes Hambardzumyan in de zeventigste minuut zijn tweede gele kaart van de wedstrijd had ontvangen.

Met elf tegen tien boog Albanië de achterstand om in een overwinning. Mergim Mavraj trok in de 81ste minuut de stand gelijk en vier minuten later bepaalde Shkëlzen Gashi de eindstand op 2-1. Marcos Pizzelli kreeg in de slotfase nog wel de kans op de gelijkmaker, maar de genaturaliseerde Braziliaan miste.

Door de overwinning heeft Albanië nu zeven punten uit vier wedstrijden, waarmee het op gelijke hoogte komt met Denemarken. Portugal is met twee punten meer koploper.