Groep H: Engeland blijft koploper, Oekraïne ligt op de loer

In Groep H van de WK-kwalificatiecampagne blijft Engeland op koers voor groepswinst door een ruime zege op Montenegro. Oekraïne behaalde zéér belangrijke punten en kan de tweede plaats alleen door een wonder nog ontgaan. Polen is uitgeschakeld.

Groep H: Engeland blijft koploper, Oekraïne ligt op de loer

Engeland-Montenegro 4-1
De ploeg van bondscoach Roy Hodgson had 49 minuten nodig om de score te openen. Het was de vooraf door Hodgson gelauwerde Rooney die het vonnis voltrok. De treffer van de Manchester United-aanvaller, een rebound van dichtbij, bleek de prelude voor een ruime zege.

Via een eigen goal van Branko Boskovic (hij liep op twaalf meter van zijn eigen goal ongelukkig tegen de bal aan), Andros Townsend (fraaie knal van afstand) en een treffer van Daniel Sturridge (strafschop) in de blessuretijd liepen de Engelsen uit naar 4-1. Dejan Damjanovic had bij een 2-0 stand nog wel de aansluitingstreffer geproduceerd. Hij tikte op het randje van buitenspel binnen.

Voor Townsend was de goal bijzonder. De middenvelder van Tottenham Hotspur zette zo zijn interlanddebuut luister bij.

Voor Engeland volstaat dinsdag op Wembley een zege op Polen voor een direct WK-ticket. Als The Three Lions dinsdag niet winnen, is de kans groot dat Oekraïne met het directe startbewijs aan de haal gaat.

Oekraïne-Polen 1-0
Namens Oekraïne werd Andriy Yarmolenko (op de foto midden, rechts) de gevierde man bij het thuisland door het enige doelpunt te maken.

Polen begon als nummer vier aan het duel in Kharkiv en wist dat alleen een zege de WK-kansen écht levend zouden houden. Lang leek het duel op een doelpuntloze remise uit te draaien, maar een kwartier voor tijd veranderde dat vooruitzicht.

Yarmolenko opende na een knappe aanname uiterst beheerst de score. Omdat de Oekraïners de mede-gastheer van het EK 2012 (bij wie PEC Zwolle-middenvelder Mateusz Klich in de basis startte) vervolgens van het lijf kon houden, werden drie uiterst belangrijke punten bijgeschreven.

De zege lijkt immers te volstaan voor een tweede plaats. Dinsdag treft Oekraïne immers voetbaldreumes San Marino, waardoor ook de volgende drie punten zeker lijken. Ook bij een puntje is Oekraïne tweede. Al lonkt nog wel de groepswinst. De achterstand op Engeland is maar een punt. Engeland krijgt dinsdag het al uitgeschakelde Polen op bezoek.

Overige duels in Groep H
Moldavië-San Marino 3-0

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen