Groep G: Pellè helpt Italië, Spanje vermorzelt Liechtenstein

Met moeite heeft Italië met tien man de eerste drie punten op weg naar het WK in 2018 veroverd. Spanje maakte in de tweede helft korte metten met Liechtenstein.

Israël – Italië 1-3
Giorgio Chiellini beleefde in Haifa een beroerde avond. De ervaren verdediger was er verantwoordelijk voor dat Italië een onnodig zware start van de WK-kwalificatie kende in Israël. Het begin was goed voor de Squadra Azzurra. Binnen een kwartier had Graziano Pellè de score op aangeven van Luca Antonelli geopend. Na ruim een half uur stond ook de 0-2 op het scorebord na een benutte strafschop van Antonio Candreva.

De comfortabele marge kwam onder druk te staan door toedoen van Chiellini, die met een knullige fout de aansluitingstreffer van Israël inleidde. Tal Ben Haim profiteerde met een ingetogen lob over de Italiaanse goalie Gianluigi Buffon. De Israëlische hoop groeide nog meer toen Chiellini tien minuten in de tweede helft van het veld werd gestuurd. Een overtreding op Tomer Hemed leverde hem zijn tweede gele kaart op. Het was zijn eerste rode kaart in zijn interlandcarrière.

Met een man meer zette Israël Italië onder druk. De pogingen van onder andere Eran Zahavi bleken echter vergeefs. In de slotfase zorgde Ciro Immobile voor opluchting. De invaller schoot raak nadat Pellè een doeltrap van Buffon had doorgekopt.

Spanje – Liechtentein 8-0
Julen Lopetegui had zijn spelers op het hart gedrukt gretig te beginnen aan de WK-kwalificatie. De Spaanse bondscoach werd op zijn wenken bediend, want in de tiende minuut had Diego Costa met een kopbal de ban gebroken. Maar La Roja, dat donderdag België had verslagen in een oefenduel, kon het nietige Lichtenstein in de eerste helft niet verder pijn doen. Slechts drie keer werd keeper Peter Jehle gedwongen tot een redding.

Na rust duurde het tot de 55ste minuut voordat Spanje de marge wel had vergroot. Na een mooie steekpas van invaller Nolito bracht Sergi Roberto de 2-0 op het scorebord. Het verzet van Liechtenstein was daardoor gebroken. David Silva, Vitolo en Diego Costa voerden de score op voordat Álvaro Morata met twee goals zijn invalbeurt extra kleur gaf. Silva tekende in de extra tijd voor het slotakkoord op aangeven van Marco Asensio, die met zijn entree zijn bindende wedstrijd speelde voor Spanje.

Álvaro Morata was als invaller twee keer trefzeker.

Albanië – Macedonië 1-1, gestaakt
De burenruzie Albanië – Macedonië is bij een stand van 1-1 afgebroken. Een klein kwartier voor het einde staakte scheidsrechter Hüseyin Göcek de wedstrijd vanwege overvloedige regenval. Albanië was vroeg op voorsprong gekomen via Armando Sadiku. Mede door een fout van Burim Kukeli tekende Ezgjan Alioski voor de gelijkmaker. Het duel wordt dinsdag uitgespeeld.