Groep E: Schalke wint eenvoudig, blamage voor Chelsea

Schalke 04 heeft de thuiswedstrijd in de Champions League tegen Steaua Boekarest met geen enkele moeite gewonnen. Chelsea, de andere favoriet in Groep E, ging in eigen huis verrassend onderuit tegen Basel.

Schalke 04 – Steaua Boekarest 3-0
Al vroeg in de wedstrijd gaf Schalke 04 het visitekaartje af. Na een mooie actie schoot Adam Szalai op goal, maar zijn schot eindigde in de handen van Steaua-keeper Ciprian Tatarusanu.  Een paar minuten later was ook Kevin-Prince Boateng dicht bij de 1-0, maar zijn kopbal werd knap gekeerd door Tatarusanu.

Wel werden de verhoudingen daarmee duidelijk weergegeven. Schalke viel aan, terwijl de Roemenen druk waren om de Duitsers van een doelpunt af te houden. De manier waarop het openingsdoelpunt viel, was wel om in te lijsten.

Een mislukte voorzet van Atsuto Uchida werd door niemand aangeraakt waardoor de bal knullig in de goal verdween. De 2-0 kwam in tegenstelling tot het schot van Uchida wel door een fraai staaltje samenwerken tot stand. Na een knappe aanval rondde Boateng af, waarmee hij de voorsprong verdubbelde.

Uiteindelijk werd het 3-0 dankzij een knappe goal van Julian Draxler. Door het verlies in Gelsenkirchen heeft Steaua voor de achttiende (!) keer op rij niet gewonnen in de Champions League.

Mohamed Salah maakt gelijk namens Basel tegen Chelsea.

Chelsea – Basel 1-2
Een Champions League-debuut op Stamford Bridge was de jongensdroom van Marco van Ginkel die woensdagavond uitkwam. De middenvelder mocht na 42 minuten van geluk spreken dat zijn avontuur nog een vervolg kreeg na een grove overtreding.

Gewaarschuwd met geel mocht de voormalig Vitesse-speler verder aan de wedstrijd en zag hij hoe Oscar Chelsea vlak voor rust met een hard schot op voorsprong zette.

Tien minuten na rust kwamen de Zwitsers goed weg. Wederom loste Oscar een fantastisch schot, maar deze keer spatte de bal op de lat uiteen.

Hoewel Basel in het nauw werd gedreven door de Londenaren, hield de ploeg stand. En niet voor niets, aangezien Mohamed Salah het voor elkaar kreeg om de gelijkmaker te produceren. Tien minuten voor tijd bleef Chelsea aandringen, maar was het gek genoeg opnieuw Basel dat tot scoren kwam.

Met een harde kopbal was het Marco Streller die voor de verrassing zorgde in Londen. Negen minuten voor tijd zette hij de Zwitsers op voorsprong en zorgde er zodoende voor dat Basel aan de eerste wedstrijd in de groepsfase drie punten overhoudt, Chelsea-coach José Mourinho achterlatend met een enorme kater.

Liefst 29 wedstrijden bleef Chelsea, waar de Portugese succestrainer dit seizoen terugkeerde, ongeslagen op Stamford Bridge, maar uitgerekend Basel, de ploeg die vorig seizoen in de Europa League werd uitgeschakeld door de Londenaren, maakt daar nu een einde aan. Basel was ook al de ploeg die twee jaar geleden Manchester United uitschakelde in de poulefase van de Champions League en afgelopen seizoen van Tottenham Hotspur won in de kwartfinale van de Europa League.