Groep E: Rooney schiet Engeland naar zege, Zwitsers tweede

Engeland kan de tickets naar Frankrijk bijna boeken, want door de overwinning op bezoek bij Slovenië is deelname aan het EK nu wel erg dichtbij. Zwitserland deed uitstekende zaken in de strijd om de tweede plaats.

Slovenië - Engeland 2-3
Tijdens de eerste vijf duels in deze EK-kwalificatiecampagne had Engeland al veel indruk gemaakt. De ploeg van bondscoach Roy Hodgson won ze allemaal en ook de doelcijfers waren uitstekend: 15-1. Op bezoek bij nummer twee Slovenië startte de koploper van Groep E ook goed, maar het vizier stond bij vooral Raheem Sterling niet op scherp.

De thuisploeg had nauwelijks iets in te brengen, maar kwam zeven minuten voor rust wél op voorsprong. Na een geweldige pass van Josip Ilicic kon Milivoje Novakovic alleen af op doelman Joe Hart, die kansloos was op de inzet van de routinier.

In de tweede helft zorgde invaller Adam Lallana voor nieuwe impulsen bij Engeland, dat in de 57ste minuut op gelijke hoogte kwam via Jack Wilshere. De middenvelder van Arsenal schoot van afstand heerlijk raak en deed dat zestien minuten later weer. Dit keer na een schitterende hakbal van Lallana.

Toen Nejc Pecnik zes minuten voor tijd 2-2 binnenkopte leek Engeland tegen het eerste puntenverlies aan te lopen, maar in de 86ste minuut bepaalde Wayne Rooney de eindstand op 2-3. De aanvoerder van Engeland had al enkele enorme kansen gemist, maar zijn 48ste interlandtreffer bleek drie punten waard.

Litouwen - Zwitserland 1-2
Door de nederlaag van Slovenië kon Zwitserland de tweede plaats in Groep E stevig in handen nemen, maar de ploeg van bondscoach Vladimir Petkovic had het lastig in Vilnius. Ondanks een groot overwicht werd er lang niet gescoord. Pas in de 64ste minuut was het raak. Litouwen kwam via Fiodor Cernych verrassend op voorsprong.

De thuisploeg stond daarmee virtueel op gelijke hoogte met Slovenië en Zwitserland, maar de bezoekers toonden veerkracht. Vijf minuten na de openingstreffer trok Josip Drmic de stand gelijk en Xherdan Shaqiri zorgde zelfs nog voor de overwinning. Zes minuten voor tijd bepaalde de speler van Internazionale de eindstand op 1-2.

Estland - San Marino 2-0
Sergei Zenjov heeft Estland de overwinning bezorgd tijdens de thuiswedstrijd tegen San Marino. Dankzij twee doelpunten van de aanvaller boekte de ploeg van bondscoach Magnus Pehrsson zijn tweede zege deze EK-kwalificatiecampagne.

Engeland is na zes wedstrijden koploper in Groep E met achttien punten. Zwitserland is tweede met zes punten achterstand, terwijl Slovenië op negen punten blijft staan. Estland heeft zeven punten - één meer dan Litouwen - en mag ook nog dromen van het EK. San Marino blijft hekkensluiter met één punt.