Groep C: alleen Luxemburg scheidt Spanje nog van EK

Reacties

Spanje heeft met de zesde EK-kwalificatiezege op rij een grote stap gezet richting plaatsing voor het EK van volgend jaar in Frankrijk. Slowakije moet door een doelpuntloos gelijkspel tegen Oekraïne ook nog even geduld hebben.

Groep C: alleen Luxemburg scheidt Spanje nog van EK

Macedonië – Spanje 0-1
Spanje maakte zaterdag nog indruk door Slowakije met ouderwets soepel combinatievoetbal van de koppositie in Groep C te beroven (2-0). Die belangrijke zege kreeg dinsdagavond in Skopje een vervolg, al ging het tegen Macedonië een stuk minder makkelijk voor de regerend Europees kampioen. Een mislukte voorzet van Juan Mata, die de bal met zijn zwakkere rechterbeen voor het doel slingerde, werd met hulp van doelman Tome Pacovski gepromoveerd tot doelpunt.

Het was tekenend voor de onmacht van Spanje om de overdaad aan balbezit om te zetten in kansen. De weinig productieve Diego Costa deelde opnieuw in die malaise. Ook Paco Alcácer kon als vervanger van de genaturaliseerde Braziliaan, die pas één interlandgoal heeft gemaakt, geen potten breken. Daardoor was Dani Carvajal met een vrijwel identieke poging als die van Mata eigenlijk nog het gevaarlijkst. De voorzet van de rechtsback raakte de lat.

Het was voor het op zes posities gewijzigde Spanje, met de bij Manchester United tot nu toe gepasseerde David de Gea onder de lat, voldoende om de koppositie te verstevigen. Volgende maand kan het elftal van bondscoach Vicente del Bosque het EK-ticket definitief boeken als het de thuiswedstrijd tegen Luxemburg wint. Het lastige uitduel van 12 oktober met Oekraïne zou voor La Roja vervolgens alleen nog belangrijk kunnen zijn in de strijd om de eerste plaats.

Slowakije – Oekraïne 0-0
Want Slowakije heeft daarop ondanks het tweede puntenverlies op rij nog altijd uitzicht. De ploeg van bondscoach Ján Kozák zag de achterstand op Spanje groeien tot twee punten, doordat Oekraïne in Zilina overeind bleef. Doelman Andriy Pyatov had daar met reddingen op afstandsschoten van Marek Hamsik en Juraj Kucka een belangrijk aandeel in. Yevhen Konoplyanka en Artem Kravets konden daar aan de andere kant echter niet van profiteren.

Ook Tomas Hubocan en Ruslan Rotan konden niet voorkomen dat het 0-0 bleef in Zilina.
Ook Tomas Hubocan en Ruslan Rotan konden niet voorkomen dat het 0-0 bleef in Zilina.

Omdat het daardoor 0-0 bleef tussen de nummer twee en drie van Poule C, verzuimde Slowakije zich alvast te verzekeren van de eerste EK-deelname sinds het in 1993 verder ging als zelfstandig land. Met een voorsprong van drie punten op Oekraïne moet plaatsing tegen Wit-Rusland (thuis) en Luxemburg (uit) desondanks geen problemen opleverden voor de ploeg die de eerste zes duels van deze EK-kwalificatiereeks stuk voor stuk winnend afsloot.

Wit-Rusland – Luxemburg 2-0
In de strijd om de EK-tickets was de wedstrijd tussen Wit-Rusland en Luxemburg niet van belang. Toch had het duel in Borisov een verhaal. De bezoekers dreigden immers even te moeten afhaken voor de confrontatie tussen de twee laagvliegers. Bedorven spaghetti bolognese had zestien spelers van de selectie van bondscoach Luc Holtz geveld. Het gezelschap was echter op tijd hersteld, maar van een nieuw succes kwam het niet. Drie dagen na de 1-0 overwinning op Macedonië bleek Wit-Rusland te sterk dankzij twee goals van Mikhail Gordeychuk.

Stand Groep C
Spanje 8-21
Slowakije 8-19
Oekraïne 8-16
Wit-Rusland 8-7
Luxemburg 8-4
Macedonië 8-3
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.