Groep B: Italië laat langszij tegen Denen, Bulgaren verliezen

Denemarken heeft de kans op een goede uitgangspositie laten liggen tegen Italië. De Denen moeten in de laatste speelronde van de WK-kwalificatiecyclus strijden met Bulgarije, Armenië en Tsjechië om plaats twee in Groep B.

Denemarken – Italië 2-2
Denemarken heeft de kans op een goede uitgangspositie in de slotfase van de WK-kwalificatiereeks uit handen gegeven door een late treffer van Alberto Aquilani namens Italië. Dinsdagavond moet Denemarken de tweede plaats, die mogelijk recht geeft op de play-offs om een WK-ticket, veiligstellen tegen hekkensluiter Malta.

Waar Italië voorafgaand aan het duel in Denemarken zeker was van deelname aan het eindtoernooi in Brazilië, had Denemarken bij een overwinning de tweede plaats over kunnen nemen van Bulgarije.

Bondscoach Cesare Prandelli gaf in Kopenhagen zijn sterkhouders Mario Balotelli en Andrea Pirlo rust, terwijl bondscoach Morten Olsen bij de Denen een basisplaats inruimde voor Nicklas Bendtner (foto rechts). De aanvaller werd onlangs bij Arsenal al in genade aangenomen en droeg vrijdagavond voor het eerst sinds maart van dit jaar weer het shirt van Denemarken.

De terugkeer van de banneling pakte prima uit. Nadat Pablo Osvaldo eerder in de wedstrijd na een schitterende pass van Antonio Candreva de openingstreffer had laten aantekenen, trok de fysiek sterke aanvaller in de extra tijd van de eerste helft de stand gelijk met een rake kopbal (foto onder) op aangeven van Michael Krohn-Dehli.

Vlak voor tijd liet Bendtner zich opnieuw gelden door de 2-1 binnen te koppen. Het bleek echter niet de beslissende treffer. In de extra tijd van de wedstrijd was het uiteidelijk invaller Aquilani die zijn land behoedde voor de eerste nederlaag in de huidige kwalificatiereeks.

De al geplaatste Italianen blijven aan kop met een voorsprong van acht punten op de achtervolgers Bulgarije en Denemarken. Op de laatste speeldag strijden Denemarken, Bulgarije, Armenië en Tsjechië om de tweede plaats in Groep B. Denemarken en Bulgarije hebben vijftien punten, terwijl Armenië en Tsjechië volgen met twaalf punten.

Malta – Tsjechië 1-4
Tsjechië doet in de laatste speelronde van de WK-kwalificatie nog altijd mee voor een plaats die mogelijk recht geeft op de play-offs om een WK-ticket. De ploeg van bondscoach Josef Pesice had, zonder de geblesseerde aanvoerder Thomas Rosicky, niet veel moeite met Malta.

Al na drie minuten opende Tomas Hübschman de score op Malta. De middenvelder van Shakhtar Donetsk verschalkte doelman Justin Haber met een droge knal, terwijl David Lafata na ruim een half uur met een rake kopbal de tussenstand bepaalde op 0-2.

Na de onderbreking werd de eindstand opgevoerd naar 1-4 door de doelpunten van Vaclav Kadlec, Tomas Pekhart (beiden Tsjechië) en Michael Mifsud, die namens de eilandbewoners nog iets terugdeed.

Armenië - Bulgarije 2-1
Bulgarije, met Stanislav Manolev in de basis, kan wel eens deelname aan het WK verspeeld hebben door de pijnlijke nederlaag in en tegen Armenië, dat dankzij de late treffer van Yura Movsisyan de winst boekte en daardoor nog kans maakt op de tweede plaats in Groep B.

In het voorlaatste groepsduel kwam zowel de openingstreffer als de gelijkmaker voort uit een directe vrije trap. Waar voormalig Ajax-aanvaller Aras Özbiliz, die na 55 minuten werd gewisseld, voor rust met links de bal op fraaie wijze in de rechterbovenhoek krulde, deed Ivelin Popov dat in de tweede helft met zijn rechtervoet namens de Bulgaren.

Özbiliz mocht aanleggen na een onbesuisde overtreding van Nikolay Bodurov, die daarvoor de rode kaart kreeg van scheidsrechter Felix Brych. Even later gaf de Duitse leidsman Svetoslav Dyakov zijn tweede gele kaart, waardoor de Bulgaren met negen man verder moesten. Tegen het negental bepaalde Movsisyan drie minuten voor tijd de eindstand: 2-1.