Gouden wissels helpen Bayern na verlenging langs Juventus

Pep Guardiola heeft zijn eigen Champions League-droom woensdag in leven gehouden met twee gouden wissels. Juventus kwam op een 0-2 voorsprong tegen Bayern München, maar werd na verlenging alsnog met 4-2 verslagen. Zo hebben de Duitsers zich voor de kwartfinale geplaatst.

i

Juventus werd kansloos geacht na het eerdere 2-2 gelijkspel in Turijn. Tel daar de blessures van Paulo Dybala, Claudio Marchisio en Giorgio Chiellini bij op en iedereen ging uit van een simpele zege van Bayern. De Duitsers kwamen aanvankelijk echter bedrogen uit. Vanwege het goede spel van Juve, maar zeker ook vanwege het falen van de eigen steunpilaren. Doelman Manuel Neuer maakte voor zijn doen zeldzaam veel fouten, David Alaba stapelde fout op fout en Thomas Müller miste op een cruciaal moment een opgelegde kans. In de extra tijd van de tweede helft hield diezelfde Müller Bayern echter in leven door de 2-2 te maken.

Bayern begon desastreus. Al in de vijfde minuut tastten Alaba en Neuer volledig mis bij een lange bal van Stephan Lichtsteiner, waardoor de jarige Paul Pogba de bal alleen nog maar in het lege doel hoefde te schuiven: 0-1. Álvaro Morata maakte in de 22ste minuut de 0-2 na een belabberde trap van Neuer, maar het doelpunt van de uitblinkende Spanjaard werd onterecht afgekeurd vanwege buitenspel.

Wereldgoal
Zes minuten later moest Neuer alsnog vissen. Een werkelijk fantastische dribbel van Morata - de Spanjaard begon op eigen helft, schudde tal van spelers van zich af en eindigde voor het strafschopgebied van Bayern - en dito pass van de spits zorgden ervoor dat Juan Cuadrado de bal ontving. De Colombiaan verfraaide de aanval nog verder door Philipp Lahm stijlvol uit te kappen en Neuer kansloos te laten met een hard schot.

Juventus viert feest na de prachtige 0-2 van Juan Cuadrado, die scoorde na een indrukwekkende dribbel van Álvaro Morata. Op dat moment leek er nog geen vuiltje aan de lucht.

Pas in de 41ste minuut was er het eerste gevaarlijke moment van Bayern. Müller had de bal vanaf een meter of zeven voor het inschieten, maar stuitte op Gianluigi Buffon. Na rust werd er een stormloop verwacht van Bayern, maar niets was minder waar. De grootste kans was er namelijk voor Morata, die van links naar binnen trok, Alaba kinderlijk eenvoudig uitspeelde en maar net over het doel van Neuer mikte.

Trainer Pep Guardiola probeerde nog het een en ander te lijmen door Kingsley Coman te brengen. Een gouden zet, want de van Juventus gehuurde Fransman zou bepalend blijken. Hij bediende Douglas Costa, die de bal voorzette, waarna Robert Lewandowski bij de tweede paal binnenkopte: 1-2. Op het moment dat de Juve-fans al feest aan het vieren waren, werd het alsnog gelijk. Coman bekroonde zijn uitstekende invalbeurt met een perfecte assist, Thomas Müller maakte koppend de 2-2 en dwong daarmee een verlenging af.

Gouden wissels
Waar Bayern in de heenwedstrijd een 0-2 voorsprong weggaf, deed Juventus dat dus in de return. In de verlenging bleek opnieuw een wissel van Guardiola de doorslag te geven. Thiago Alcântara, die de tegenvallende Franck Ribéry verving in de 101ste minuut, pikte een afvallende bal op, combineerde met Müller en schoot koeltjes binnen. Het verzet van Juventus was daarmee volledig gebroken. Nog geen twee minuten later werd het zelfs nog 4-2 via Coman, die zich daarmee tot Man van de Wedstrijd kroonde.

Door de zwaarbevochten overwinning van Bayern - waar Arjen Robben ontbrak vanwege een verkoudheid en een dijbeenblessure - kan Guardiola blijven werken aan zijn droom: afscheid nemen van de Zuid-Duitsers met het winnen van de Champions League. Juventus verlaat het kampioenenbal met opgeheven hoofd en kan zich volledig gaan richten op de Italiaanse titelstrijd.