Goals Pellè leveren Koeman slechts punt op tegen Tottenham

Southampton is in eigen huis niet verder gekomen dan een gelijkspel tegen Tottenham Hotspur (2-2). Aan Graziano Pellè lag het niet: de ex-Feyenoorder scoorde twee keer tijdens Ronald Koeman Day.

Om hun manager te bedanken voor de goede prestaties werden de supporters gevraagd om - twee dagen vóór Koningsdag - massaal in het oranje gekleed naar het St. Mary's Stadium komen. Op de bank bij Tottenham zat Mauricio Pochettino, vorig seizoen nog de voorganger van Koeman van Southampton.

Hij zag dat de thuisclub - waar Eljero Elia pas een kwartier voor tijd als invaller binnen de lijnen kwam - eigenlijk vanaf het eerste fluitsignaal volledig het initiatief in handen had. Tottenham slaagde er maar niet in om gevaarlijk te worden, maar ook Southampton kreeg niet veel kansen. Na ruim een half uur opende Pellè de score namens The Saints. Ben Davies liet na om de bal weg te werken na een glijpartij van zijn ploeggenoot Ryan Mason, waarna de Italiaan koel afrondde.

Op slag van rust kwam Tottenham op gelijke hoogte, maar onduidelijk was wie er scoorde. Erik Lamela claimde het doelpunt, maar de bal leek via Southampton-verdediger José Fonte in het doel te belanden. Een flinke tegenvaller voor Koeman, die overigens gewoon weer kon beschikken over Toby Alderweireld. De voormalige Ajax-verdediger liep vorige week een schouderblessure op, waarna gevreesd werd dat hij dit seizoen niet meer in actie zou komen.

Pellè
Twintig minuten na rust kwam Southampton opnieuw op voorsprong en weer was Pellè de doelpuntenmaker. Op aangeven van Shane Long kopte hij schitterend zijn elfde Premier League-treffer van het seizoen binnen. Opvallend is dat zijn laatste negen goals in de competitie allemaal in thuiswedstrijden werden gemaakt.

Maar de doelpunten van Pellè leverden uiteindelijk slechts een punt op voor Southampton, want Nacer Chadli bepaalde in de zeventigste minuut de eindstand na een fraaie actie op 2-2. Bij Tottenham kwamen met Christian Eriksen, Jan Vertonghen en invaller Moussa Dembélé nog drie ex-Eredivisionisten in actie, terwijl Dusan Tadic met liesklachten op de bank bleef bij de thuisclub.

Door het gelijkspel heeft Tottenham Hotspur nu 58 punten uit 34 wedstrijden, waarmee het de vijfde plaats in de Premier League bezet. Southampton staat met één punt minder - nooit eerder behaalden The Saints zoveel punten in één seizoen op het hoogste niveau - zesde. Als Arsenal ten koste van Aston Villa de FA Cup wint, is ook die positie goed voor kwalificatie voor de voorronde van de Europa League.