Go Ahead promoveert ondanks stormloop De Graafschap

Trainer Hans de Koning heeft Go Ahead Eagles naar de Eredivisie geleid. Een effectieve counter bleek voldoende om een offensief van De Graafschap te stuiten: 1-1.

De Graafschap beloofde in het laatste duel van dit seizoen een aanhoudende aanvalsgolf richting het doel van Go Ahead Eagles en die kwam er ook. De bezoekers uit Deventer moesten veertig minuten lang alle zeilen bijzetten om de stormloop van De Superboeren te weerstaan. De Graafschap kreeg onder aanvoering van de teruggekeerde Andrew Driver de ene na de andere mogelijkheid, maar alleen Piotr Parzyszek verzilverde een van de vele kansen.

Dus was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld toen het voor Go Ahead bij de eerste goede uitbraak direct raak was. In de 41ste minuut schoot Leon de Kogel na voorbereidend werk van Randy Wolters binnen en kreeg daarmee De Vijverberg stil. Door de 4-1 eindstand van de heenwedstrijd in Deventer moest De Graafschap minimaal drie keer scoren en waren bij een extra tegentreffer zelfs vijf doelpunten nodig.

Ook na de hervatting bleef De Graafschap de aanval zoeken in de hoop op een mirakel. De thuisploeg verloor daarbij steeds meer het geduld en viel terug op nauwelijks dreigende pogingen van buiten het strafschopgebied. Alleen verdediger Bart Straalman kreeg nog een grote kans op een goal, maar hij stuitte op Theo Zwarthoed. Aan de overkant spaarde invaller Darren Maatsen De Graafschap door alleen voor Hidde Jurjus zwak af te werken.

Door het resultaat in Doetinchem keert Go Ahead na een jaar afwezigheid terug in de Eredivisie. De Graafschap lijkt de omgekeerde weg te gaan bewandelen, al is er nog een sprankje hoop voor de ploeg van trainer Jan Vreman. Als Willem II om 16.45 uur de 2-1 achterstand tegen NAC Breda goedmaakt en het beroep van FC Twente tegen gedwongen degradatie niet succesvol is, dan blijft De Graafschap namelijk alsnog actief op het hoogste niveau.