Go Ahead brengt degradatie De Graafschap dichtbij

Go Ahead Eagles heeft een grote stap gezet op weg naar een rentree in de Eredivisie. De Graafschap ging in de finale van play-offs in Deventer met tien man onderuit (4-1).

Bryan Smeets was de laatste weken de gevierde man geweest bij De Graafschap. De middenvelder was niet alleen op de laatste speeldag de beul van Ajax geweest, maar hij had ook de Doetinchemse formatie tegen MVV Maastricht op koers gehouden voor handhaving.

In de Adelaarshorst had Smeets weinig tijd nodig om van zich te doen spreken. Na minder dan een halve minuut had hij het Deventer doel onder vuur genomen. Doelman Theo Zwarthoed redde op de fraaie volley.

Het bleek een voorbode van een ongelukkige avond voor Smeets en daardoor ook De Graafschap. De middenvelder stond na een half uur met knullig balverlies aan de basis van het breekpunt van de wedstrijd. Go Ahead Eagles kon door die fout op het middenveld een tegenaanval opzetten, die uiteindelijk werd gestopt door Ted van de Pavert.

Bryan Smeets beseft dat hij de ondergang van De Graafschap heeft ingeleid met zijn balverlies voorafgaand aan de 2-0.

De verdediger had daarvoor een overtreding op de doorgebroken Elvio van Overbeek nodig en moest zijn actie dan ook bekopen met een strafschop en een rode kaart. Sander Duits profiteerde van de buitenkans en verdubbelde vanaf elf meter de marge. Go Ahead Eagles was na zeventien minuten al op voorsprong gekomen door Randy Wolters, die op aangeven van Overbeek de score had geopend.

In de veertigste minuut gaf De Graafschap een teken van leven. Smeets maakte zijn fout goed door de aansluitingstreffer van Alexander Bannink voor te bereiden. Maar toch zochten De Superboeren na 45 minuten de kleedkamer met een kater op. De 3-1 van Kenny Teijsse op slag van rust was de oorzaak van de slechte stemming.

In de tweede helft joeg Go Ahead Eagles lang tevergeefs op een grotere marge. Trainer Hans de Koning zag onder anderen Xandro Schenk, Lars Lambooij en Teijsse missen, terwijl Norichio Nieveld De Graafschap-keeper Hidde Jurjus op zijn weg vond. Aan de andere kant miste Vincent Vermeij vlak voor tijd de kans de uitgangspositie van de gasten te verbeteren.

Wolters zorgde in de blessuretijd echter voor betere papieren voor Go Ahead Eagles. De aanvaller, die in de halve finale tegen VVV-Venlo al belangrijk was geweest, kopte de 4-1 op het scorebord. Door de nederlaag wacht De Graafschap zondag een zware opgave om op eigen kracht het verblijf in de Eredivisie te verlengen. De situatie rond FC Twente biedt daarbij een mogelijke ontsnapping, mocht het tegen Go Ahead misgaan.