Go Ahead heeft mirakel nodig na volgende degradatiedreun

Willem II heeft Go Ahead Eagles zondagmiddag verder in de penarie gedrukt. Door een 2-0 nederlaag zijn de degradatiezorgen in Deventer groter dan ooit.

Als nummer laatst heeft Go Ahead elk punt hard nodig en daarom leek de ploeg, met de steun van een vol uitvak, in de openingsfase vooral het doel schoon te willen houden. De ploeg van trainer Robert Maaskant trok zich terug op eigen helft, terwijl Willem II probeerde een opening te vinden. Na negen minuten lukte dat en schoot Thom Haye zelfs raak, maar de middenvelder stond buitenspel en zag zijn doelpunt worden afgekeurd.

Via een kopbal van Xandro Schenk en een omhaal van Sam Hendriks kreeg Go Ahead even later ook kansen om de score te openen. Hoewel beide spelers misten, groeide het vertrouwen bij de uitploeg. Ook Marcel Ritzmaier, Hendriks en Jarchinio Antonia stuitten later echter stuk voor stuk op Willem II-doelman Kostas Lamprou, die zijn ploeg in de wedstrijd hield. Willem II deed even niets meer goed bij haar eigen fans: onder een striemend fluitconcert verlieten de Tilburgers het veld voor de rust.

Jarchinio Antonia kon net als zijn ploeggenoten het doel niet vinden.

De tweede helft begon Willem II met meer passie aan de wedstrijd. Een grote kans van Jordy Croux was het gevolg, maar ook hij kon de wedstrijd niet openbreken. Go Ahead-doelman Theo Zwarthoed bracht kort daarna redding op een goed ingeschoten vrije trap van Haye. Weer even later claimde Pedro Chirivella (Liverpool-huurling in Deventer dienst) dat hij werd vastgehouden in het strafschopgebied van Willem II, maar scheidsrechter Jeroen Manschot wuifde het weg.

In de 72ste minuut was het dan eindelijk raak. Fran Sol toonde uit een voorzet van Croux, die eerst twee Go Ahead-verdedigers had uitgekapt, weer eens aan bekwaam te zijn in het koppen. De Spanjaard liet doelman Zwarthoed kansloos met een perfect gemikte knik. Tien minuten later werd de keeper opnieuw geklopt. Dit keer schoot Jari Schuurman, die in de vorige ontmoeting de enige treffer maakte, raak met een volley. Het was de tweede keer dat de Feyenoord-huurling scoorde in de Eredivisie en opnieuw was dat tegen Go Ahead.

Na de 2-0 was de nederlaag van Go Ahead onomkeerbaar, waardoor de achterstand op nummer zeventien NEC op vijf punten blijft staan. Het programma van The Eagles voorspelt een zenuwslopend slot voor Maaskant en zijn mannen. Ze treden achtereenvolgens aan tegen tegen FC Groningen (thuis), Ajax (uit) en mede-degradatiekandidaat Sparta (thuis). Willem II stevent met een positie in de middenmoot af op nog een seizoen Eredivisie en is zelfs nog in de race voor de negende plek die zo goed als zeker rechtgeeft op een plek in de play-offs voor Europees voetbal. Het verschil met nummer negen Heracles is nu één punt.