Gevolgen van de laatste Eredivisie-speelronde op een rij

Het reguliere Eredivisie-seizoen is ten einde. Voetbal International zet de consequenties van de resultaten op de laatste speeldag op een rij. Ajax verzekerde zich woensdag officieel van de titel en plaatste zich daarmee ook voor de Champions League. De Amsterdammers krijgen in dat toernooi gezelschap van Feyenoord, als de nummer twee in de Eredivisie zich door twee voorrondes worstelt. De Rotterdammers krijgen die kans na de 3-2 overwinning op SC Heerenveen.

Gevolgen van de laatste Eredivisie-speelronde op een rij

Door de zege van Feyenoord in Friesland werd de tweede plaats voor PSV onhaalbaar. Dat was ook slecht nieuws voor Heracles Almelo. De Tukkers zouden namelijk alleen Europa ingaan als verliezend bekerfinalist in het geval de Eindhovenaren zich voor de Champions League-voorronden zouden plaatsen.

Door de derde plaats voor PSV bleef voor de nummers vier én vijf in de Eredivisie de play-offs bespaard. AZ en SC Heerenveen zijn verzekerd van een plek in de voorronde van de Europa league, met het verschil dat de Alkmaarders een ronde later instromen dan de Friezen.

In de play-offs strijden FC Twente, Vitesse, NEC en RKC Waalwijk voor één beschikbaar toegangsbewijs tot de derde voorronde van de Europa League. De eerste wedstrijden staan gepland voor donderdag. RKC Waalwijk ontvangt FC Twente, terwijl in de andere halve finale Vitesse op bezoek gaat bij rivaal NEC. FC Twente heeft daarbij nog een ontsnappingsmogelijkheid. De Enschedese formatie kan via het Fair Play-klassement alsnog Europa ingaan, maar dat begint dan al in de eerste voorronde. In het geval dat de Tukkers in de play-offs wel succesvol zijn, dan gaat dat extra Europese ticket naar Excelsior.

Voor de Kralingers zou dat een opvallende uitkomst zijn van een seizoen dat na de 3-1 nederlaag tegen PSV eindigde in directe degradatie. Een overwinning had Excelsior geen soelaas geboden aangezien De Graafschap door de 5-3 bij ADO Den Haag niet meer te achterhalen was.

De Graafschap is nog niet verzekerd van nog een jaar in de Eredivisie. Als nummer zeventien moeten de Doetinchemmers zich via de nacompetitie zien te handhaven. Eerstedivisionist FC Den Bosch is donderdag de eerste tegenstander op weg naar lijfsbehoud. Voor nummer zestien VVV-Venlo begint die strijd donderdag tegen SC Cambuur. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's