Gehandicapt Real Madrid blijft foutloos tegen Espanyol

Real Madrid heeft zijn ongeslagen status in La Liga behouden. De Koninklijke bleek in Barcelona te sterk voor Espanyol: 0-2. Daardoor werd het record van aartsrivaal Barcelona geëvenaard.

Het was de eerste keer dat trainer Zinedine Zidane dit seizoen een basisplaats inruimde voor James Rodríguez (foto). Hij gunde de Colombiaan tot nu toe slechts 34 minuten verdeeld over de eerste twee speelronden, maar liet Mateo Kovacic en Toni Kroos - die de geblesseerde Casemiro al na elf minuten moest vervangen - dit keer op de bank beginnen ten faveure van de 25-jarige spelverdeler.

Dat vertrouwen betaalde Rodríguez vlak voor rust terug. Aangespeeld op ruim twintig meter van het doel van Espanyol-keeper Diego López hield hij twee twee verdedigers van zich af, poortte Pape Diop en liet de ex-sluitpost van Real Madrid daarna kansloos met een schoot in de rechterbenedenhoek: 0-1. Het enige fitte lid van de BBC-aanval verdubbelde de marge na rust.

Benzema, die het in de aanval zonder Gareth Bale (lichte heupblessure) en Cristiano Ronaldo (ziek) maar mét Marco Asensio en Lucas Vazquez moest doen, tikte uit een voorzet van laatstgenoemde de voor zowel de Fransman als Real Madrid bevrijdende 0-2 binnen. De spits werd direct na zijn eerste doelpunt van dit seizoen naar de kant gehaald, waarna de thuisploeg via een van richting veranderd schot van Felipe Caicedo nog dicht bij de aansluitingstreffer kwam.

Kiko Casilla toonde zich tegen zijn oude werkgever met een katachtige reflex echter een uitstekende doelman die zijn doel schoon hield. Daardoor gaat Real Madrid na vier speelronden en vier zeges aan kop, met drie punten voorsprong op nummer twee Barcelona. Het record van die club - zestien achtereenvolgende zeges in La Liga (doelsaldo: 51 voor, twaalf tegen) - uit het seizoen 2010/11 werd daardoor geëvenaard. Bij winst op Villarreal komende woensdag eigenen de Madrilenen zich het record toe.

Osasuna - Celta de Vigo 0-0
Osasuna en Celta de Vigo kwamen ook niet tot winst in hun vierde competitiewedstrijd. De bezoekers uit Vigo - op 20 oktober gastheer voor Ajax in de groepsfase van de Europa League - hadden de beste kansen. Door het gelijkspel staat Celta de Vigo voorlaatste met één punt. Osasuna heeft een punt meer en is achttiende.