Zelfs op recordhoogte kan Real Madrid enkel verliezen

Reacties

In de vierde speelronde van de Primera División gaat Real Madrid zondagavond op bezoek bij Espanyol (aftrap 20.45 uur). VI-redacteur Bas van den Hoven blikt vooruit op het duel waarin de koploper zijn zestiende achtereenvolgende competitiezege kan boeken.

Zelfs op recordhoogte kan Real Madrid enkel verliezen

Het duurde tot 12 februari 2011 voor er een antwoord werd gevonden op het oppermachtige Barcelona. Sporting Gijón vormde het struikelblok voor de ploeg van Pep Guardiola, die met zestien achtereenvolgende zeges in La Liga een nieuw record vestigde. Uitgerekend in Barcelona kan Real die prestatie zondagavond evenaren, in de uitwedstrijd tegen Espanyol.

Kijken naar de Madrilenen verveelt nooit. Of ze nou imponeren of een slechte dag hebben, zoals afgelopen woensdag. Dankzij een eindsprint werd ternauwernood gewonnen van Sporting Lissabon. Op een dag dat het niet draait zijn de personages het boeiendst. President Florentino Pérez die op het ereterras geen enkele moeite doet zijn ergernis te verbergen, de hunkering van Cristiano Ronaldo naar een rol bij het beslissende moment en Marcelo die vooral zichzelf blijft. Hakballetjes en zo nu en dan een panna of een ander hoogstandje. Ongeacht de stand. Ongebruikelijk voor een linksback, vanzelfsprekend voor de goedlachse Braziliaan.

In tegenstelling tot in zijn eerste weken als hoofdtrainer van Real straalt Zinedine Zidane aan de zijlijn steeds meer kalmte uit, ook als er reden is voor onrust. Alsof hij de enige is die op de hoogte is van het uitgestippelde scenario. Dirigeren en bijsturen, zonder afstand te nemen van het oorspronkelijke strijdplan. De formatie staat zeker in grote wedstrijden vast. Met Casemiro op het middenveld als balansbewaker en Luka Modric en Toni Kroos als de vooruitgeschoven pionnen. Karim Benzema of Álvaro Morata in de punt van de aanval, Gareth Bale vanaf rechts en Ronaldo vanaf links.

In zijn onlangs verschenen biografie geeft Carlo Ancelotti een inkijkje in hoe hij de puzzel legde in de zomer van 2014, toen WK-uitblinker James Rodríguez naar Santiago Bernabéu was gekomen. Ancelotti had voor de Colombiaan een rol op links in gedachte, waardoor Ronaldo door zou schuiven naar de punt van de aanval. Tot onvrede van de Portugees, die Ancelotti vertelde weinig te voelen voor een centrale rol. Het gebrek aan overzicht in het centrum zou ten koste gaan van zijn statistieken, de voor veelvraat Ronaldo heilige cijfers.

Carlo Ancelotti met zijn assistenten Paul Clement en Zinedine Zidane.
Carlo Ancelotti met zijn assistenten Paul Clement en Zinedine Zidane.

Even daarvoor was Ancelotti al op het matje geroepen bij Pérez, die bezoek had gehad van de zaakwaarnemer van Bale. De voorzitter kon zich vinden in de klachten van de belangenbehartiger. Een rol op de rechterflank paste niet bij de aankoop van meer dan honderd miljoen euro. De Welshman wilde bepalend zijn in het midden. De Italiaan hield voet bij stuk en bezorgde Real later dat seizoen La Décima (de tiende Europa Cup I/Champions League), met Bale als rechtsbuiten.

Nu de puzzel bij het sterrenensemble in elkaar is gevallen, is het vooral zaak er vanaf te blijven. Zidane beseft het. De grootste uitdaging voor hem lijkt het tevreden houden van reserves als Isco en James. Zeker nu de transferban als een donkere wolk boven Madrid hangt.

Na het winnen van de Champions League en de Europese Super Cup is het wachten op het eerste nationale succes van het Real van Zidane. Sinds het aantreden van de Fransman won Real twintig van zijn 23 competitiewedstrijden (doelcijfers 73-19). Cijfers die in Madrid geen wenkbrauwen doen fronsen. Winnen is de norm. Het record van Barça evenaren zou een volgend succes zijn waar Los Merengues op kunnen teren. Voor een week of twee.

Programma
Real Betis Sevilla 16-09
20:45
Granada
Leganés 17-09
13:00
Barcelona
Atlético Madrid 17-09
16:15
Sporting Gijón
Eibar 17-09
18:30
Sevilla
Las Palmas 17-09
20:45
Málaga
Osasuna 18-09
12:00
Celta de Vigo
Athletic de Bilbao 18-09
16:15
Valencia
Villarreal 18-09
18:30
Real Sociedad
Espanyol 18-09
20:45
Real Madrid
Alavés 19-09
20:45
Deportivo La Coruña
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.