Barça maakt dankzij MSN korte metten met dapper Leganés

Een week na de uitglijder tegen Alavés (1-2) heeft Barcelona de uitwedstrijd tegen het eveneens gepromoveerde Leganés met groot gemak gewonnen: 1-5. Lionel Messi, Neymar en Luis Suárez waren zaterdagmiddag ouderwets op dreef.

Leganés pakte bij zijn eerste thuiswedstrijd ooit in de Primera División nog een punt tegen Atlético Madrid. Ook tegen Barcelona trok de ploeg van trainer Asier Garitano – De Tarzan van Butarque – dapper ten strijde. De nummer twee van de Segunda División van vorig seizoen schroomde niet de aanval te zoeken, maar zette daarmee wel de achterdeur open voor MSN. Met alle gevolgen van dien. Bankzitter Jasper Cillessen zag dat de wedstrijd al voor rust was beslist.

Voor de verandering hoefde de ploeg van trainer Luis Enrique de bal eens niet eindeloos rond te tikken om een gaatje te vinden. De 0-1 van Messi kwam na een kwartier op het scorebord na een vlijmscherpe counter die de Argentijn zelf had opgezet. Suárez brak via de rechterflank door en bood zijn ploeggenoot een niet te missen kans. Daardoor heeft Messi in La Liga nu tegen 34 clubs gescoord. Alleen Raúl (35) blijft hem op die lijst nog voor.

Lionel Messi voerde zijn seizoenstotaal tegen Leganés op naar acht officiële treffers. De Argentijn heeft in de Spaanse competitie nu tegen 34 clubs gescoord.

Door interlandverplichtingen speelden Messi, Neymar en Suárez pas voor het eerst dit seizoen samen in competitieverband. Dinsdag in de Champions League-wedstrijd tegen Celtic (7-0) bleek al dat het aanvalstrio elkaar nog steeds feilloos vindt én dat de drie sterren elkaar iets gunnen. Dat was ook nu weer het geval. Na een half uur leed Leganés-middenvelder Unai López balverlies. Messi ging er met de bal vandoor, Suárez hoefde die vervolgens alleen nog binnen te lopen.

Tegenover de aanvallende weelde stond dat Barcelona achterin soms kwetsbaar oogde. Met name Javier Mascherano had het als rechterverdediger in een 3-4-3-systeem lastig. Dat leidde ook bijna tot de 1-2, maar Marc-André ter Stegen en Samuel Umtiti voorkwamen op de doellijn dat een fraaie actie van Darwin Machís een doelpunt opleverde. Vlak voor rust was de wedstrijd volgens helemaal gespeeld toen ook Neymar op aangeven van Suárez voor leeg doel scoorde: 0-3.

De Braziliaan maakte zijn eerste competitiegoal en vestigde ook een indrukwekkende mijlpaal. Sinds het debuut van Suárez in oktober 2014 maakte MSN maar liefst 250 goals. Tien minuten na rust kwam er nog één bij toen Messi een penalty binnenknalde na een overtreding op Neymar. Rafinha scoorde daarna fraai met een afstandsschot. Het slotakkoord was voor Leganés. Gabriel zorgde uit een vrije trap voor de eretreffer. Dat neemt niet weg dat Barça weer even naast koploper Real Madrid staat.