Geen trainer is veilig voor wispelturige beul Zamparini

Met het ontslag van trainer Gennaro Gattuso krijgt het immense trainerskerkhof van Parlermo er opnieuw een grafzerk bij. Gattuso mag zich het 21ste trainersslachtoffer van de grillen van de beruchte clubeigenaar Maurizio Zamparini noemen.

Geen trainer is veilig voor wispelturige beul Zamparini

Zamparini stuurde Gattuso (35) de laan uit vanwege Palermo's zwakke start in de Serie B. De Rosanero degradeerden vorig seizoen uit de Serie A en Zamparini wilde dat zijn club direct zou terugkeren naar het hoogste niveau. Hij zette die ambitie kracht bij door miljoenenbiedingen op de gewilde Ezequiel Munoz en Abel Hernández resoluut af te wijzen. Ook belangrijke krachten zoals doelman Stefano Sorrentino en oud-NEC'er Edgar Barreto wist hij voor de club te behouden.

De verwachtingen van Zamparini waren daardoor bijzonder hoog. De trotse en immer ongeduldige eigenaar kon het dan ook niet verkroppen dat zijn club met vallen en opstaan aan het seizoen begon. Na de nederlaag bij Spezia (1-0) van vorig weekend leken de dagen van Gattuso al geteld, maar Zamparini gaf de onervaren trainer kans op eerherstel tegen Bari. Toen ook dat duel dinsdagavond werd verloren (2-1), nam trainersbeul Zamparini het bijltje ter hand waar hij al zo vaak mee hakte, en zette hij Gattuso op straat.

Ziekelijke wispelturigheid
Daarmee zet Zamparini een traditie voort die hij in 2002 startte. Zamparini kocht Palermo in dat jaar omdat hij gefrustreerd geraakt was over de beperkingen bij zijn toenmalige club Venezia, waar zijn pogingen om een nieuw stadion te bouwen telkens werden geblokkeerd. Al in zijn eerste twee seizoenen bij Palermo tekende Zamparini voor het ontslag van vier trainers. Zelfs de promotie naar de Serie A in 2004 kon Zampa niet tot bedaren brengen, want gedurende het promotieseizoen ontsloeg hij Silvio Baldini. De coach die het seizoen afmaakte en promotie naar het hoogste niveau bezegelde, Francesco Guidolin, kreeg direct na de feestelijkheden te horen dat ook op zijn aanwezigheid niet langer prijs werd gesteld.

De lijst van trainers die Zamparini versleet (zie onder) is ontzagwekkend en is niet alleen een afspiegeling van zijn ongeduld, maar ook van zijn bijna ziekelijke wispelturigheid. Zamparini presteerde het namelijk diverse malen om een trainer die hij enkele maanden (of zelfs weken) eerder nog met veel tumult had ontslagen, doodleuk weer terug te vragen. Het bontst maakte Zampa het met Gian Piero Gasperini, die in het seizoen 2012/13 in drie afzonderlijke fases de leiding had bij Palermo. Ook Guidolin kwam de twijfelachtige eer toe om door Zamparini drie keer te worden ontslagen en aangenomen.

Hoewel Gattuso vanaf vandaag werkloos thuis zit, kan het dus zomaar gebeuren dat Zamparini hem binnenkort weer smeekt om terug te komen. Op het trainerskerkhof van Palermo is de dood namelijk nooit voor eeuwig. (Reon Boeringa)



Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen