De onrust in Palermo blijft na uitbreiding trainerskerkhof

Niemand is zeker van zijn baan bij Palermo. Wie niet presteert bij de Siciliaanse formatie, wordt zonder pardon ingewisseld voor iemand anders. De 24 trainers van de laatste tien jaar kunnen het beamen.

De onrust in Palermo blijft na uitbreiding trainerskerkhof

Afgelopen week was het weer raak. Gian Piero Gasperini werd afgerekend op de tegenvallende prestaties. De 55-jarige Italiaan presteerde verre van goed met Palermo en kwam na twintig wedstrijden tot drie zeges, zeven gelijke spelen en tien nederlagen, hetgeen goed is voor de laatste plaats in de Serie A. Voor clubpresident Maurizio Zamparini genoeg redenen om de voormalig trainer van onder meer Internazionale de laan uit te sturen.

Zamparini (foto) kwam in de zomer van 2002 aan het roer bij de club. De zakenman nam de toen in de Serie B uitkomende ploeg over voor vijftien miljoen euro. Zijn doel was duidelijk: Palermo moest weer op het hoogste niveau uitkomen. Onder Francesco Guidolin werd dat doel bereikt, waardoor de Rosanero zich vanaf het seizoen 2004/05 weer konden meten met de grootste clubs van Italië. Het was niet de eerste keer dat Zamparini zijn geld in een voetbalclub stak. De 71-jarige Italiaan deed in 1987 zijn intrede bij Venezia, dat zwalkte in de Serie C2 en tegen een faillissement aan zat. Zamparini stak veel geld in de ploeg en met succes: in 1998 keerde Venezia terug op het hoogste niveau. In 2002 deed de zakenman Venezia in de verkoop en ging hij het nieuwe avontuur aan met Palermo.

Palermo kan terugkijken op een aantal uitstekende resultaten. Zo werd het eerste seizoen voor de Sicilianen direct bezegeld met een zesde plaats, wat leidde tot de eerste kwalificatie voor Europees voetbal in de clubhistorie. Resultaten werden behaald, maar rustig werd het nooit.

OntvlambaarOp het moment dat het even slecht ging, was de licht ontvlambare Zamparini niet te genieten. Het zegt veel dat deze week de 25ste trainer in tien jaar werd aangesteld. Zo werd de eerder genoemde Guidolin vier keer aangesteld, maar moest hij ook net zo vaak het veld ruimen. Sommigen kregen al na enkele duels hun ontslagbrief. Zo kwam Stefano Pioli in de zomer van 2012, maar moest hij nog voor de start van de Serie A vertrekken nadat Palermo werd uitgeschakeld door FC Thun in de Europa League. Ook dit seizoen was het weer raak. Op 6 juni 2012 tekende Giuseppe Sannino (foto boven, tussen Fabrizio Miccoli en Franco Brienza) een contract voor twee jaar bij Palermo. Vol goede moed begon de 55-jarige trainer aan het avontuur, maar na drie speeldagen (nul keer winst, één gelijkspel, twee keer verlies) had Zamparini het wel weer gezien. Gasperini werd deze week het volgende slachtoffer. Algemeen directeur Pietro Lo Monaco was het er niet mee eens en legde ook zijn taken neer.

De vraag is of de nieuwe trainer, Alberto Malesani, het wel vol kan houden. Toen de oefenmeester deze week tekende bij de eilandbewoners lieten de fans direct hun ongenoegen blijken. Er werd zonder pardon ingetrapt en gespuugd op de auto van Zamparini. Maar de veelbesproken clubpresident is wel wat gewend. 'Het protest van eerder deze week was eigenlijk normaal. Ik heb niets barbaars gezien.' (Robert Smid)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen