Gapend gat tussen Barça en Real ondanks wereldgoal Messi

De titelaspiraties van Barcelona hebben opnieuw een flinke knauw gekregen. Op bezoek bij Villarreal kwamen de Catalanen niet verder dan 1-1, ondanks een fenomenale vrije trap van Lionel Messi.

Met een achterstand van zes punten op koploper Real Madrid kon Barcelona zich in Oost-Spanje geen misstap veroorloven. De Catalanen begonnen voortvarend, want Neymar kreeg al vroeg in het duel een flinke kans na een heerlijke pass van Messi. De Braziliaan kreeg de bal echter niet voorbij doelman Sergio Asenjo.

Villarreal was de onderliggende partij en loerde op de counter, maar die uitbraken resulteerden voor rust slechts in een paar kansen op kansen. Barcelona creëerde iets meer. André Gomes schoot van afstand een halve meter over, terwijl Neymar rakelings naast schoot en een grote kans verijdeld zag worden door een blok van Mario.

In de vijftigste minuut kreeg Barcelona het deksel op de neus. Lucas Digne maakte aanvallend de verkeerde keuze, waarna Villarreal counterde en Nicola Sansone de bal via de binnenkant van de paal binnenprikte. Barcelona nam daarna het initiatief weer, maar zette een overdaad aan balbezit amper om in kansen. Villarreal oogde via de uitbraak daarentegen wel gevaarlijk, met name via de snelheid van Sansone.

In de 73ste minuut schoot Messi na een corner tegen de paal, even nadat hij een penalty had geclaimd vanwege hands van Bruno. Barça had recht op een strafschop, maar dat gold luttele minuten later ook voor Villarreal toen Javier Mascherano een schot met zijn arm blokte. Direct daarna was arbiter Ignacio Iglesias weer de gebeten hond. Bruno viel in de zestien met zijn arm op de bal en wéér verzuimde de leidsman een strafschop toe te kennen.

Daardoor leek Barcelona te verliezen in El Madrigal, maar in de negentigste minuut redde Messi een punt met een magische vrije trap. Vanaf achttien meter schoot hij de bal feilloos in de kruising. De goal was schitterend, maar is voor Barcelona weinig waard. De Catalanen hebben namelijk nu al acht verliespunten meer dan de ongeslagen koploper Real Madrid. Barça moet de tweede plaats bovendien aan Sevilla laten, dat na zeventien duels één punt meer heeft (36) dan de club van trainer Luis Enrique.