Fraaie loting Ajax, AZ tegen Verhaegh, Groningen treft Rekik

Reacties

Ajax is tijdens de loting voor de groepsfase van de Europa League ingedeeld in een zeer fraaie poule. FC Groningen treft onder meer het Olympique Marseille van Karim Rekik, AZ speelt tegen Athletic de Bilbao en het FC Augsburg van Paul Verheagh.

Fraaie loting Ajax, AZ tegen Verhaegh, Groningen treft Rekik

Ajax kwam vrijdag als allereerste club uit de koker. Bij de Amsterdammers werden vervolgens het Schotse Celtic (waar Virgil van Dijk, Nadir Çiftçi en Derk Boerrigter onder contract staan), Fenerbahçe uit Turkije (met uiteraard Robin van Persie) en Molde FK uit Noorwegen geplaatst. Voor Ajax is het een onder meer een weerzien met Celtic, dat in 2013 met de Schotse kampioen in een Champions League-poule zat. Uit werd toen met 2-1 verloren, thuis won Ajax met 1-0.

FC Groningen werd als laatste in Groep F geplaatst. Daardoor kwam het terecht bij Slovan Liberec, Sporting Braga en Olympique Marseille. Bij laatstgenoemde club speelt verdediger Karim Rekik; hij maakte afgelopen zomer de overstap van Manchester City. De twee jaar daarvoor kwam hij op huurbasis uit voor PSV.

Tot slot kwam ook AZ uit de balletjes. Net als Groningen en Ajax treft ook AZ een Nederlander bij een van de drie opponenten. Bij FC Augsburg is rechtsback Paul Verheagh immers aanvoerder. Naast de Duitsers treft de ploeg van John van den Brom ook Athletic de Bilbao en Partizan Belgrado.

Bekijk hieronder nog eens ons liveblog over de loting voor de groepsfase van de Europa League.

13.49 uur: VOLG DE LOTING
Hieronder de twaalf poules waarin de 48 ploegen zullen worden ingedeeld. Deze tabellen zullen we gedurende de loting gaan invullen.

Groep A Groep B Groep C Groep D
Ajax Rubin Kazan Borussia Dortmund Napoli
Celtic Liverpool PAOK Saloniki Club Brugge
Fenerbahçe Girondins de Bordeaux FK Krasnodar Legia Warschau
Molde FK FC Sion FK Qabala FC Midtjylland


Groep E Groep F Groep G Groep H
Villarreal Olympique Marseille Dnjepr Dnjepropetrovsk Sporting Lissabon
Viktoria Plzen Sporting Braga Lazio Besiktas
Rapid Wien Slovan Liberec Saint-Étienne Lokomotiv Moskou
Dinamo Minsk FC Groningen Rosenborg Skënderbeu


Groep I Groep J Groep K Groep L
FC Basel Tottenham Hotspur Schalke 04 Athletic de Bilbao
Fiorentina Anderlecht APOEL Nicosia AZ
Lech Poznan AS Monaco Sparta Praag FC Augsburg
Belenenses FK Qarabag Asteras Tripolis Partizan Belgrado

13.21 uur: START LOTING
Uiteraard komen eerst de ploegen uit pot 1 aan bod.

13.12 uur: INFANTINO OP HET PODIUM
Je weet dat de loting bijna gaat beginnen als Gianni Infantino het podium betreedt! Hij legt nog even de procedure voor vanmiddag uit.

12.58 uur: CEREMONIE GAAT BEGINNEN
De aanwezigen in het Grimaldi Forum in Monaco worden gevraagd om hun plaatsen in de zaal in te nemen, de loting begint over twee minuten.

12.55 uur: FC GRONINGEN EEN VAN DE DEBUTANTEN
Door het veroveren van de KNVB-beker mag FC Groningen dit seizoen voor het eerst meedoen aan de groepsfase van de Europa League. Datzelfde geldt voor FC Augsburg, Belenenses, FC Midtjylland, FK Qabala, FC Sion en AS Monaco (de Fransen namen wel eerder deel aan de groepsfase van de UEFA Cup). Skënderbeu neemt ook voor de eerste keer deel: zij zijn zelfs het eerste Albanische land ooit dat zich meldt in de EL.

Van alle landen nam er het vaakst een Italiaanse club deel aan het hoofdtoernooi van de Europa League: liefst 22 keer. Nederland volgt – samen met Duitsland en Spanje – op plaats twee met 19 deelnames. Inclusief UEFA Cup namen Duitsland en Spanje (36) het vaakst deel. Nederland (35) blijft in dat lijstje Italië en Frankrijk (34) voor. Bij deze cijfers zijn de deelnemers van dit seizoen al opgeteld.

12.45 uur: DE EL IN CIJFERS
Het is dit jaar voor de eerste keer in de geschiedenis van de Europa League (gestart in 2009/10) dat PSV er niet bij is in de poulefase, de landskampioen mag uiteraard deelnemen aan de Champions League. Club Brugge (dat tot dit seizoen vijf keer uitkwam in de groepsfase) evenaart de Eindhovaren: dit wordt de zesde deelname van de Belgen. Inclusief UEFA Cup doet Club al voor de negende keer mee aan de groepsfase, voor AZ en Tottenham Hotspur wordt het de achtste keer.

Overigens draait PSV vanwege de vele deelnames aan het tweede toernooi van Europa op veel EL-lijstjes bovenin mee. Zo heeft het de meeste punten (47) verzameld, staat het achter Red Bull Salzburg op de ranglijst van gemaakte doelpunten (51 om 57) en is het net als de Oostenrijkers en Sporting Lissabon het vaakst (drie keer) als groepswinnaar geëindigd.

12.35 uur: MOGELIJKE LOTINGEN
Het zegt natuurlijk helemaal niks, maar het is wel aardig: de makkelijkst mogelijke én de moeilijkst mogelijke loting voor de drie Nederlandse clubs volgens de Euro Club Index. Die ranglijst is gebaseerd op de onderlinge uitslagen tussen alle clubs uit Europa.

12.27 uur: VERDELING VAN DE CLUBS
Nederland doet het met drie clubs in de groepsfase (Ajax, AZ en FC Groningen) niet slecht. Koploper is met vier clubs echter Frankrijk (Olympique Marseille, AS Monaco, Saint-Étienne en Girondins de Bordeaux). Duitsland (FC Augsburg, Schalke 04 en Borussia Dortmund), Italië (Napoli, Fiorentina en Lazio), Rusland (Rubin Kazan, Lokomotiv Moskou en FK Krasnodar), Tsjechië (Viktoria Plzen, Sparta Praag en Slovan Liberec) en Portugal (Sporting Lissabon, Sporting Braga en Belenenses) volgen met drie clubs.

Waar Spanje vijf clubs in de Champions League heeft, doen er 'slechts' twee clubs mee aan de Europa League: Athletic de Bilbao en Villarreal. Ook Engeland (Liverpool en Tottenham Hotspur), België (Club Brugge en Anderlecht), Turkije (Besiktas en Fenerbahçe), Griekenland (PAOK Saloniki en Asteras Tripolis), Polen (Legia Warschau en Lech Poznan), Noorwegen (Rosenborg en Molde FK), Zwitserland (FC Basel en FC Sion) en zelfs Azerbeidzjan (FK Qarabag en FK Qabala) leveren twee deelnemers aan de groepsfase.

De overige acht clubs komen allemaal uit verschillende landen. Oekraïne levert Dnjepr Dnjepropetrovsk, terwijl ook Schotland (Celtic), Cyprus (APOEL Nicosia),  Oostenrijk (Rapid Wien), Wit-Rusland (Dinamo Minsk), Albanië (Skënderbeu), Denemarken (FC Midtjylland) en Servië (Partizan Belgrado) één ploeg afvaardigen.

12.15 uur: POTINDELING EUROPA LEAGUE
Voor de groepsfase van de Europa League hebben zich 48 ploegen gekwalificeerd. Die ploegen worden vrijdagmiddag verdeeld over twaalf poules van vier, Groep A tot en met Groep L. Op basis van de coëfficiëntenranglijst van de UEFA zijn de clubs ingedeeld in vier potten; iedere pot levert één ploeg per poule. De potindeling voor de loting is als volgt:

12.00 uur: NEDERLANDSE DEELNEMERS
Wanneer er vanaf 13.00 uur geloot gaat worden voor de groepsfase van de Europa League, zitten er drie Nederlandse clubs in de koker. Voor FC Groningen een mooi moment: zij debuteren in de Europa League. Wel deed de club al meerdere keren mee aan de UEFA Cup. Daarin versloegen de noorderlingen in het verleden onder meer Atlético Madrid (1983/84 én 1988/89).

In de laatste twee échte Europese deelnames was de eerste ronde van de UEFA Cup het eindstation: Partizan Belgrado (2006/07) en  Fiorentina (2007/08) waren te sterk. Vorig seizoen stroomde FC Groningen bovendien in de tweede voorronde van de Europa League in, maar destijds sneuvelde de ploeg tegen het Schotse Aberdeen (0-0 en 1-2).

Met Ajax en AZ kent Nederland twee meer ervaren deelnemers. De Amsterdammers werden vorig seizoen in de achtste finale uitgeschakeld door Dnjepr Dnjepropetrovsk, de drie jaren ervoor waren Manchester United, Steaua Boekarest en Red Bull Salzburg bij de laatste 32  al te sterk. AZ bereikte in 2012 en 2014 nog de kwartfinale, daarin verloren de Alkmaarders van Valencia en Benfica.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.