Fout Cillessen breekt dapper Ajax op tegen Barcelona

Twee doelpunten van Lionel Messi hebben Ajax tegen Barcelona de das om gedaan: 0-2. In de Amsterdam Arena nam Barcelona na een fout van Jasper Cillessen afstand van Ajax, dat nu niet meer kan overwinteren in de Champions League.

Ajax begon zijn honderdste CL-duel in de hoop dat de stunt van vorig seizoen (2-1 winst) herhaald kon worden. Een halfuur lang leken de Amsterdammers daar een goede kans op te maken. Net als een jaar eerder werden de Catalanen in die fase fanatiek afgejaagd en daarmee ver van het eigen doel gehouden.

Het veldoverwicht leverde Ajax schotkansen op voor onder meer Lucas Andersen en Davy Klaassen, maar in tegenstelling tot een jaar eerder was de thuisploeg dit keer niet scherp in de afwerking. Toen Jordi Alba de bal na 28 minuten in het strafschopgebied tegen zijn hand kreeg, hoopte Ajax via een penalty op voorsprong te kunnen komen, maar scheidsrechter Pedro Proença weigerde de bal op de stip te leggen.

Na de sterke eerste dertig minuten van Ajax, leek de pijp langzaam leeg te gaan bij de thuisploeg en begon Barcelona kansen te krijgen. Jasper Cillessen kon nog redding brengen op een schot van Jordi Alba en een vrije trap van Lionel Messi, maar ging in de 36ste minuut gruwelijk in de fout. De doelman kwam zijn doel uit, verloor een duel van Marc Bartra en stelde de verdediger van Barcelona in de gelegenheid de bal voor te geven op Messi, die ondanks zijn lengte een kopduel van Joël Veltman won: 0-1.

Jasper Cillessen baalt. Door zijn misser heeft Lionel Messi zojuist de score geopend namens Barcelona. Het kantelpunt in de wedstrijd, bleek later.

Suarez
Na de openingstreffer had Ajax moeite om Barcelona het vuur aan de schenen de leggen. De bezoekers kregen na een uur zelfs een uitgelezen kans om de wedstrijd te beslissen, toen Luis Suarez, die het voor het eerst sinds zijn vertrek opnam tegen zijn oude werkgever Ajax, alleen op Cillessen afstormde. De doelman voorkwam met een reflex de eerste officiële treffer van Suarez (foto boven in duel met Lasse Schöne) voor Barcelona en maakte daarmee zijn eerdere fout enigszins goed.

Ajax kreeg nog één kans om op gelijke hoogte te komen, toen invaller Arek Milik in de 67ste minuut vrij kon inkoppen, maar de Poolse spits raakte de paal. Nog geen vier minuten later kregen de Amsterdammers een flinke tik te verwerken, toen Veltman zijn tweede gele kaart – en dus net als een jaar geleden rood – kreeg wegens het onderbreken van een veelbelovende aanval.

Raúl
Het was Messi die een kwartier voor tijd het tiental van Ajax alle hoop op een goed resultaat ontnam. Hij gleed op aangeven van invaller Pedro de bal binnen en kwam daarmee op gelijke hoogte met koploper Raúl (71 doelpunten) op de lijst met topscorers aller tijden in de Champions League. Door massaal in te zakken slaagde Ajax er in de slotfase in de schade tot 2-0 te beperken.

Door de nederlaag tegen Barcelona is Ajax na vier wedstrijden al kansloos om te overwinteren in het kampioenenbal. Paris Saint-Germain (tien punten) en Barcelona (negen punten) zijn met twee wedstrijden voor de boeg al niet meer te achterhalen voor de Amsterdammers, die twee punten hebben. In de resterende duels moet Ajax zich dus richten op de derde plaats, die recht geeft op Europa League-voetbal. APOEL Nicosia, dat een punt minder heeft, is de concurrent voor die plek.