Fortuinlijk Sunderland boekt eerste zege in Wear-Tyne derby

Uitgerekend tegen rivaal Newcastle United heeft Sunderland voor het eerst dit seizoen een competitiewedstrijd gewonnen. Een controversiële strafschop leidde het verlies van Newcastle in: 3-0.

Tot de extra tijd van de eerste helft vertoonde de Wear-Tyne derby grote gelijkenissen met de rest van het seizoen van Sunderland. The Black Cats werden getroffen door rampspoed - Ola Toivonen en John O'Shea vielen geblesseerd uit - en de tegenstander kreeg de ene na de andere mogelijkheid.

Dit keer hield de ploeg van manager Sam Allardyce, die de opgestapte Dick Advocaat opvolgde, stand dankzij de uitblinkende reus Costel Pantilimon en op slag van rust keerden de kansen voor de thuisploeg. Fabricio Coloccini maakte volgens arbiter Robert Madley een overtreding op Jermain Defoe in het strafschopgebied. De Argentijnse mandekker kreeg rood en Adam Johnson (foto boven) pakte het geboden cadeautje gretig uit door de 1-0 binnen te schieten.

Na de hervatting kreeg Newcastle ook met tien man een goede mogelijkheid, maar Aleksandar Mitrovic vond na een knappe kapbeweging opnieuw Pantilimon op zijn weg. Basisspelers Daryl Janmaat en Georginio Wijnaldum konden evenals invaller Vurnon Anita Sunderland ook geen pijn meer doen.

Uit een hoekschop nam Billy Jones na een uur de spanning weg door de 2-0 binnen te tikken. Een pegel van Johnson had de middag nog mooier kunnen maken voor Sunderland, maar de lat voorkwam een schitterende goal. Steven Fletcher maakte er in de 86ste minuut alsnog 3-0 van.

Dus boekte Jeremain Lens, die vlak voor het slotakkoord was afgelost door Sebastian Larsson, zijn eerste zege van dit Premier League-seizoen. Sunderland en Newcastle staan respectievelijk achttiende en negentiende met zes punten uit de eerste tien wedstrijden.