Fiorentina laat koppositie liggen in streekderby

Fiorentina heeft nagelaten de eerste plaats in de Serie A over te nemen. Thuis tegen streekgenoot Empoli kwam de ploeg van Paulo Sousa niet verder dan 2-2.

Fiorentina - Empoli 2-2
Fiorentina was de torenhoge favoriet voor de Toscaanse derby. La Viola verloor in de geschiedenis thuis pas één keer (in 1997) van rivaal Empoli en kon met een zege op de Azzurri de koppositie heroveren.

De thuisploeg uit Florence speelde echter een dramatische eerste helft. Empoli kwam in de achttiende minuut op voorsprong via een goal van Marco Livaja (foto). De ex-spits van Internazionale schoot hard en hoog raak na een steekpass van uitblinker Ricky Saponara, al zat er aan deze treffer wel een lucht van buitenspel. Veteraan Massimo Maccarone kwam kort erna dicht bij de 0-2, maar hij vond doelman Ciprian Tatarusanu op zijn weg. Marcel Büchel maakte er in de 27ste minuut alsnog 0-2 van, met een knal van buiten de zestienmeter.

Na de rust kwam Fiorentina beter voor de dag. Nikola Kalinic zorgde in de 56ste minuut koppend voor de 1-2. De Kroaat maakte kort daarna ook de gelijkmaker, door van dichtbij binnen te tikken. Fiorentina ging vervolgens op jacht naar de winnende goal, maar die kwam er niet. Daardoor hebben de Florentijnen na dertien duels evenveel punten als Napoli (28), maar staan zij op doelsaldo tweede. Inter (27) kan koploper worden als het zondagavond (aftrap 20.45 uur) van Frosinone wint.

Lazio - Palermo 1-1
Wesley Hoedt begon in de basis bij Lazio en dacht in de dertigste minuut te hebben gescoord, maar zijn doelpunt werd afgekeurd omdat hij Edoardo Goldaniga van Palermo onrechtmatig opzij had gezet. Diezelfde Goldaniga had negen minuten eerder voor de 0-1 gezorgd, waardoor een nieuwe dreun dreigde voor de zwak presterende Romeinen.

Met een benutte penalty voorkwam Antonio Candreva in de 69ste minuut een nederlaag, maar verder dan de gelijkmaker kwam Lazio niet. De ploeg blijft daardoor op de achtste plaats steken, met negen punten minder dan koploper Napoli. Palermo staat veertiende.