Filippo Inzaghi: van roofdier tot prooi

Reacties

Filippo Inzaghi bungelt bij AC Milan aan de rand van de afgrond. Wat hem als speler zo sterk maakte, lijkt als trainer zijn valkuil te worden.

Filippo Inzaghi: van roofdier tot prooi

Als spits was Inzaghi ongrijpbaar. Voor verdedigers, maar ook voor statistieken. Het is dat hij zijn hoogtijdagen vierde in het tijdperk dat data-analyse nog geen mainstream was in de voetballerij, want hij zou statistici wereldwijd tot waanzin gedreven hebben. Passen kon Inzaghi niet; een voorzet geven of als aanspeelpunt fungeren evenmin. Hij heeft nog nooit een bal veroverd en meters maakte hij alleen in het vijandige doelgebied. Het schijnt dat Superpippo ooit één keer in zijn eigen zestienmeter is geweest; om een contactlens te zoeken die hij daar in de eerste helft verloren was.

Het enige dat Inzaghi kon én deed was scoren. Veel scoren. Hoe dan ook. Superpippo was sneller dan zijn eigen schaduw en stond zo vaak buitenspel, dat een hele generatie tv-kijkers in de veronderstelling is geraakt dat er jarenlang een zekere  Fuori Gioco (de Italiaanse term voor buitenspel) in de spits bij Milan heeft rondgelopen. Inzaghi was de ultieme resultaatvoetballer.

Toen hij de korte broek verruilde voor het trainerskostuum, was Inzaghi van binnen nog steeds hetzelfde. Van zo iemand kun je moeilijk verwachten dat hij een langetermijnvisie smeedt. Laat staan dat hij er zich aan houdt. Inzaghi's strijdplan als trainer was hetzelfde als uit zijn tijd als speler: de volgende wedstrijd winnen. Ten koste van alles.

Die insteek lijkt de voormalige superspits fataal te worden. Inzaghi is doorgeslagen in zijn instinctieve overlevingsdrang. Van slechte resultaten raakte hij in paniek. Zo erg, dat hij elke week een nieuwe opstelling uit de hoge hoed toverde. In de hoop dat hij met één ingeving alles kon doen kantelen, zoals hij dat als spits deed. Die gedachte werkte vanzelfsprekend averechts, met de huidige tiende plaats op de ranglijst tot gevolg.

De stress van het trainerschap staat getekend op Inzaghi's gezicht. Hij is in een half jaar bij Milan tien jaar ouder geworden. De schichtige blik en onrustige mimiek spreken boekdelen. Superpippo is in het trainerskostuum veranderd van roofdier in prooi.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.