FIFA gaat 'volledige' rapport Garcia openbaar maken

Reacties

Het uitvoerend comité van de FIFA heeft er unaniem mee ingestemd dat het volledige onderzoeksrapport van de inmiddels opgestapte Michael Garcia wordt gepubliceerd. Dat moet echter wel gebeuren onder voor de wereldvoetbalbond toelaatbare voorwaarden.

FIFA gaat 'volledige' rapport Garcia openbaar maken

Als de ethische commissie het advies van het uitvoerend comité overneemt betekent het dat onder meer namen van individuen waarschijnlijk zullen worden doorgestreept voordat het rapport openbaar wordt gemaakt, om bijvoorbeeld de bronnen en getuigen van Garcia te beschermen. Desondanks zou de FIFA daarmee gehoor geven aan de massale oproep om het 430 pagina's tellende rapport van Garcia te publiceren, nadat de samenvatting van Hans-Joachim Eckert voor veel onrust had gezorgd.

Garcia tekende beroep aan tegen die publicatie, omdat die volgens de Amerikaan geen juiste weergave was van zijn bevindingen. Nadat de FIFA dat beroep niet onvankelijk had verklaard, stapte Garcia woensdag zelf op als lid van de ethische commissie. Garcia deed dat uit onvrede over het optreden van de FIFA, die onder meer stelde dat het volledige rapport om juridische redenen niet kon worden gepubliceerd.

In de samenvatting van Eckert stond dat de bidteams bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar weliswaar in de fout waren gegaan, maar dat dit niet voldoende was om van corruptie te spreken. Wel diende de FIFA een aanklacht in bij de Zwitserse justitie tegen enkele individuen, onder wie Franz Beckenbauer en Michel D'Hooghe. De BBC stelt dat het onderzoek naar die individuen afgerond moet zijn, alvorens het rapport naar buiten kan komen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.