Garcia stapt op bij FIFA na conflict over onderzoek

Reacties

Michael Garcia is opgestapt als voorzitter van de onderzoekskamer van de FIFA. Gisteren werd een beroep van de Amerikaan tegen de samenvatting van het door hem opgestelde rapport over de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 niet ontvankelijk verklaard.

Garcia stapt op bij FIFA na conflict over onderzoek

'Die beslissing heeft ervoor gezorgd dat ik mijn vertrouwen in de onafhankelijkheid van de beroepscommissie kwijt ben geraakt', aldus Garcia. 'De manier waarop de samenvatting van mijn rapport tot stand is gekomen, valt op geen enkele manier te rechtvaardigen. Ook het gebrek aan leiderschap binnen de FIFA zelf heeft mij doen concluderen dat mijn rol binnen deze organisatie ten einde is.'

Garcia zegt dat het voor hem als individueel onderzoeker onmogelijk was de 'cultuur' binnen de FIFA te veranderen: 'In de eerste twee jaren van mijn onderzoek had ik het idee dat de Ethische Commissie van de bond flinke stappen maakte teneinde echte wijzigingen door te voeren binnen de bond. De afgelopen maanden heb ik dat zien veranderen.'

Garcia stelde vorige maand dat de 44 pagina's tellende publicatie van zijn bevindingen door Hans-Joachim Eckert, voorzitter van de Ethische Comissie van de FIFA, op veel punten een onvolledig en onjuist beeld schetste van de conclusies die de Amerikaan had getrokken in zijn veel uitgebreidere onderzoeksrapport van 350 pagina's. Een rapport dat de FIFA om juridische redenen niet volledig wil publiceren.

In Eckerts verklaring stond dat de bidteams van Rusland en Qatar maar in zeer beperkte mate de regels hadden overtreden, maar niet voldoende om te spreken van corruptie. Wel zijn er inmiddels enkele individuen aangeklaagd door de wereldvoetbalbond zelf, onder wie Franz Beckenbauer en Michel D'Hooghe.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.