FIFA gaat op 20 juli datum van verkiezing vaststellen

De FIFA heeft opnieuw een beetje extra duidelijkheid verschaft over de opvolging van Sepp Blatter. Op 20 juli komt het uitvoerend comité bij elkaar in Zürich en dan zal de definitieve datum voor de nieuwe verkiezing worden goedgekeurd. De vaststelling van 20 juli in de agenda's van de FIFA-officials heeft de bond zojuist bekendgemaakt.

FIFA gaat op 20 juli datum van verkiezing vaststellen

Eerder had aftredend voorzitter Blatter al laten weten dat de nieuwe verkiezing tussen december 2015 en februari 2016 zou plaatshebben. Woensdag kwam naar buiten dat 16 december de meest waarschijnlijke datum is voor de veelbesproken bijeenkomst in Zürich, al heeft de wereldvoetbalbond die datum nog niet bevestigd.

Medio december  is vermoedelijk ook veel meer duidelijk over de schandalen bij de FIFA, die nu worden onderzocht door de FBI. Bovendien zijn de Zwitserse aanklagers ook bovenop de dossiers gedoken over de toewijzing van de WK's in 2018 en 2022. Later vulde de FBI aan die toewijzingen eveneens te onderzoeken.

Blatter stapte vorige week dinsdag op, vier dagen nadat hij herkozen was voor zijn vijfde termijn als FIFA-baas. De bejaarde Zwitser vertelde niet langer het vertrouwen te voelen van de mondiale voetbalfamilie en riep vanwege de aanhoudende omkoop- en corruptieschandalen op tot grootscheepse hervormingen. Overigens stelde hij daarbij dat hij die veranderingen zelf, ondanks de roep van het Europese Parlement tot direct aftreden, gaat begeleiden.

Of Michael van Praag zich wederom beschikbaar stelt als kandidaat om Blatter op te volgen, is nog niet bekend. Ook de Portugees Figo, die net als Van Praag in de aanloop naar de vorige verkiezing de strijd staakte, heeft nog niet laten weten of hij opnieuw een gooi wil doen naar het FIFA-pluche. David Ginola en prins Ali bin-Al Hussein, de enige tegenstrever van Blatter bij de daadwerkelijke verkiezing, gaan dat wel doen. De Braziliaan Zico voegde zich donderdag officieel bij de kandidaten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen