FIFA acht spookgoal geldig: 'Besluit arbiter is definitief'

De wedstrijd 1899 Hoffenheim-Bayer Leverkusen (1-2), waarin de spooktreffer van Stephan Kiessling de beslissing vormde, dient niet overgespeeld te worden. Dat dringende advies heeft de FIFA de Duitse voetbalbond DFB doen toekomen.

FIFA acht spookgoal geldig: 'Besluit arbiter is definitief'

De FIFA verwijst daarbij naar artikel vijf uit de officiële spelreglementen. 'De beslissingen van scheidsrechters tijdens de wedstrijd zijn definitief. Daartoe behoort ook het bepalen van de uitslag en de beslissing om in een bepaalde spelsituatie wel of geen doelpunt toe te kennen', verklaart de wereldvoetbalbond tegenover Bild.

In de zeventigste minuut van de wedstrijd kopte Kiessling de bal rakelings naast het doel van Hoffenheim. Via een gat in het net belandde de bal echter alsnog in het doel, waarna scheidsrechter Felix Brych een doelpunt toekende. Het was de tweede treffer van Leverkusen in de wedstrijd, dat vlak voor tijd nog een doelpunt van Hoffenheim incasseerde. De goal van Kiessling was dus bepalend voor het uiteindelijke resultaat.

Hoewel alle spelers van Leverkusen zich rond het bizarre incident stilhielden, geeft middenvelder Stefan Reinartz nu toe dat hij tijdens de wedstrijd al zag dat het geen echt doelpunt was. 'Ik heb gezien hoe de bal naast het doel ging, maar vervolgens wel in het doel belandde', aldus Reinartz, die Kiessling desondanks hartelijk met de treffer feliciteerde.

De DFB doet komende maandag definitief uitspraak in de zaak rondom de spookgoal van Kiessling.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen