Feyenoord rest jacht op Europa League na defensief gepruts

Reacties

Feyenoord heeft zich in de derde voorronde van de Champions League stukgebeten op het Turkse Besiktas. Een tweede nederlaag, na de 1-2 in Rotterdam, deed de ploeg van trainer Fred Rutten de das om: 3-1. Net als in het heenduel waren verdedigende fouten fataal.

Feyenoord rest jacht op Europa League na defensief gepruts

De voortekenen waren wisselend. Aan de ene kant kon Besiktas tot woensdagavond nog nooit een Europees thuisduel van een Nederlandse club winnen. In 1966 won Ajax in Turkije met 2-1, in 1991 speelde PSV er met 1-1 gelijk, waarna wederom Ajax in 1993 met liefst 4-0 won in Istanbul. Het duel van vorige week was zelfs de eerste keer dat Besiktas überhaupt van een Nederlandse opponent won.

Anderzijds wist Feyenoord tot woensdag van zijn laatste dertien Europese wedstrijden er slechts één (!) te winnen. De laatste zes uitduels voor Besiktas-uit gingen zelfs allemaal verloren, met een doelsaldo van 13-1. Alleen Ruben Schaken kon op 31 juli 2012 scoren bij Dinamo Kiev. De laatste Europese zege dateerde zelfs alweer van 19 augustus 2010, toen AA Gent in De Kuip met 1-0 werd verslagen.

De openingsfase was in ieder geval hoopvol voor Feyenoord. Notabene Schaken, die vorige week als rechtsback moest spelen, zorgde direct twee keer voor dreiging. De buitenspeler liet na afloop van het heenduel duidelijk weten dat hij niet blij was met zijn plek in de defensie, maar mocht in Istanbul ‘gewoon’ weer als rechtsbuiten spelen en liet zien dat hij zich daar beter thuisvoelt.

Achterstand
Sowieso was Feyenoord in het eerste halfuur de bovenliggende partij. Waar Rutten vooraf al bang voor was gebeurde echter ook: zijn ploeg had het initiatief, maar de Turken kwamen er razendsnel uit en scoorden. En het was uitgerekend de man die Schaken verving als rechtsachter die de tegentreffer inluidde.

Rechtsback Sven van Beek ging verschrikkelijk in de fout en verspeelde de bal aan Mustafa Pektemek, die er vervolgens vandoor ging. Hij gaf de bal aan Demba Ba die in de kluts 1-0 achter doelman Erwin Mulder frommelde. Pektemek leek daarbij overigens buitenspel te staan. Hoewel hij de bal niet meer aanraakte, hinderde hij Jordy Clasie in zijn poging om de bal uit het doel te houden.

Joris Mathijsen (l) en Demba Ba zien dat de inzet van laatstgenoemde over de lijn hobbelt: 1-0.
Joris Mathijsen (l) en Demba Ba zien dat de inzet van laatstgenoemde over de lijn hobbelt: 1-0.

Die ruststand van 1-0 veranderde weinig aan de uitgangspositie van Feyenoord, dat nog altijd tweemaal moest scoren om kans te maken op de volgende ronde. De grootste kans was, na een dreigend momentje van Mitchell te Vrede, echter voor Besiktas. Ba zette een aanval zelf op, maar raakte de bal even later niet vol en zag zijn inzet naast hobbelen.

Na 67 minuten moest aanvoerder Jordy Clasie per brancard geblesseerd van het veld, waardoor Rutten de negentienjarige debutant Rick Karsdorp binnen de lijnen moest brengen. Het was echter Elvis Manu, op zijn beurt weer ingevallen voor Te Vrede, die na een knappe actie voor 1-1 zorgde en zo de Rotterdamse hoop terugbracht.

Even later had Lex Immers de remonte compleet kunnen maken en een verlenging kunnen afdwingen, maar hij zag zijn schot gestopt worden. In de slotfase zorgde Ba er met zijn tweede (niet sterk verdedigd) én derde (een foute terugspeelbal van Terence Kongolo) van de avond voor dat Feyenoord met 3-1 verloor en zich nu maar moet zien te plaatsen voor de Europa League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.