Feyenoord moet negatief record voorkomen in Istanbul

Reacties

Als Feyenoord woensdagavond de tweede confrontatie met Besiktas ook verliest is er sprake van een negatief record. Een nederlaag in het Atatürk Olympisch stadion in Istanbul zou immers al de vijfde Europese verliespartij op rij betekenen.

Feyenoord moet negatief record voorkomen in Istanbul

In het thuisduel van de derde voorronde van de Champions League ging Feyenoord met 1-2 onderuit. Die nederlaag was een vervolg van de negatieve serie die onder Ronald Koeman was ingezet. De voorganger van Fred Rutten verloor zijn laatste drie Europese optredens met Feyenoord (2-0 bij Sparta Praag en 1-0 en 1-2 van Kuban Krasnodar).

De laatste Europese zege van Feyenoord dateert van 19 augustus 2010. Toen werd onder leiding van Mario Been in De Kuip AA Gent met 1-0 verslagen in de vierde voorronde van de Europa League. Omdat in België met 2-0 werd verloren volgde uitschakeling en bleef Feyenoord verschoond van verder Europees voetbal in het seizoen 2010/11.

De teleurstelling spat van het gezicht van Ronald Koeman af na de uitschakeling tegen Kuban Krasnodar van vorig seizoen.
De teleurstelling spat van het gezicht van Ronald Koeman af na de uitschakeling tegen Kuban Krasnodar van vorig seizoen.

In het seizoen 2012/13 waren de Rotterdammers terug op het Europese podium. Onder Koeman werd twee keer verloren van Dinamo Kiev (2-1 en 0-1), waarna een 2-2 gelijkspel uit het eerste duel met Sparta Praag kwam rollen. Vervolgens volgde de al genoemde reeks van drie nederlagen onder Koeman.

Het huidige record van vier nederlagen stamt uit 2008. Destijds waren achtereenvolgens AS Nancy, CSKA Moskou, Deportivo La Coruña en Lech Poznan te sterk. Na een evenaring van die reeks dreigt in het Atatürk Stadion de vijfde nederlaag op rij.

De Europese cijfers van Feyenoord bieden überhaupt weinig hoop. Van de laatste vijftien duels werden er twaalf verloren, één gelijkgespeeld en maar twee gewonnen. Dat nog nooit een Nederlandse club een 1-2 thuisnederlaag goedmaakte en zich voor de volgende ronde plaatste in Europees verband, biedt ook al geen houvast. Ook maakte Feyenoord in Europees verband maar één keer een thuisnederlaag goed. In 2008/09 bereikten de Rotterdammers de poulefase van de UEFA Cup door na een 1-0 nederlaag in De Kuip tegen Kalmar FF de return met 2-1 te winnen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.