Feyenoord maakt in topper einde aan illusies FC Twente

Feyenoord heeft een cruciale zege geboekt op FC Twente, dat ondanks een tactische omzetting geen vuist kon maken in De Kuip: 3-1. Bondscoach Guus Hiddink keek vanaf de tribune toe bij de topper.

Voor Twente was bij de hervatting van de competitie een goed resultaat nodig tegen Feyenoord om in de tweede seizoenshelft nog mee te kunnen strijden om de bovenste plaatsen. Trainer Alfred Schreuder koos daarom tegen de Rotterdammers verrassend voor een 3-5-2-systeem.

De tactische zet van Schreuder zorgde voor een afwachtend begin, maar de wedstrijd kwam los toen scheidsrechter Pol van Boekel in de 37ste minuut een strafschop toekende voor een vermeende overtreding van Rasmus Bengtsson. De inzet van Colin Kazim-Richards werd echter gekeerd door doelman Sonny Stevens, wat de vijfde misser op rij was vanaf elf meter in de Eredivisie voor de Rotterdammers: een negatief clubrecord.

Lang hoefde Feyenoord daar niet van te balen, want nog geen minuut later nam de thuisploeg alsnog de leiding. Lex Immers schoot een hoekschop van Jens Toornstra binnen. Dat was de vijfde tegentreffer voor Twente uit een corner dit seizoen, het hoogste aantal in de Eredivisie.

Toornstra
Vlak na rust kwam Twente op gelijke hoogte, toen Kenneth Vermeer de bezoekers de helpende hand bood. Hij liet een voorzet van Luc Castaignos los, waardoor Orlando Engelaar de 1-1 kon maken.

Feyenoord reageerde echter goed op deze tegenslag en besliste de wedstrijd door in de 59ste en 62ste minuut toe te slaan. Eerst stond Jens Toornsta op de juiste plaats om een van richting veranderd schot van Karim El Ahmadi tot doelpunt te promoveren, vervolgens gleed Jean-Paul Boëtius een voorzet van Kazim-Richards binnen: 3-1.

Feyenoord doet daardoor goede zaken op de ranglijst. De Rotterdammers blijven weliswaar derde, maar nemen een voorsprong van zes punten op Twente, dat daalt naar de zesde plaats en kan kwalificatie voor de Champions League vooropig uit het hoofd zetten. Het gat naar Ajax, dat tweede staat, is namelijk opgelopen naar veertien punten.