Feyenoord laat Go Ahead alle hoeken van De Kuip zien

Feyenoord heeft zich woensdagavond in het thuisduel met Go Ahead Eagles uitstekend hersteld van de mentale tik die het zondag kreeg in De Klassieker. De koploper van de Eredivisie was in de eigen Kuip heer en meester en won met 8-0 van de degradatiekandidaat uit Deventer.

Go Ahead had Feyenoord begin november de eerste nederlaag van het Eredivisie-seizoen bezorgd (1-0) en won bijna twee jaar geleden ook de laatste ontmoeting in De Kuip (0-1), maar stond dit keer machteloos tegenover de Rotterdamse dadendrang. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst maakte drie dagen na het verlies tegen Ajax in de eerste minuten meteen duidelijk wat de intenties waren met afstandsschoten van Karim El Ahmadi, Steven Berghuis en Jens Toornstra.

Toornstra was in de negende minuut ook de man die Feyenoord de vroege voorsprong bezorgde. Na een prima actie van Berghuis tikte de 28-jarige middenvelder zijn elfde competitiegoal tegen de touwen, opmerkelijk genoeg allemaal in De Kuip gemaakt. Zes minuten later stond het al 2-0. De in de basis teruggekeerde Eljero Elia dribbelde vanaf links naar binnen, kreeg tot ergernis van doelman Theo Zwarthoed alle tijd om aan te leggen en schoot de bal van buiten de zestien loepzuiver in de hoek.

Daardoor was na een kwartier eigenlijk al duidelijk dat Go Ahead voor een kansloze missie stond in De Kuip. Coach Robert Maaskant droomde voorafgaand aan de tweede wedstrijd sinds zijn terugkeer nog hardop van een stunt. Jarchinio Antonia en de voor even in De Kuip teruggekeerde Elvis Manu deelden weliswaar speldenprikjes uit nadat de eerste storm was gaan liggen, maar na een half uur liep Feyenoord verder weg dankzij het 150ste Eredivisie-doelpunt van Dirk Kuijt.

Eljero Elia was niet fit genoeg om zondag mee te doen in De Arena, maar deed tegen Go Ahead Eagles meteen weer van zich spreken.

De rol van Michiel Kramer bij die treffer was opmerkelijk. De 28-jarige spits mocht door de blessure die Nicolai Jørgensen opliep in De Klassieker in de basis beginnen, maar was een dissonant in de punt van de aanval door enkele kansen op onbeholpen wijze om zeep te helpen. Na een half uur maaide hij over de bal, waarna Kuijt binnenschoot. In de 41ste minuut was zijn inzet niet overtuigend genoeg na goed werk van Bart Nieuwkoop en Berghuis en tikte Toornstra uit de rebound binnen: 4-0.

De spanning was toen allang uit de wedstrijd. Feyenoord kon dus aan het doelsaldo werken; niet onbelangrijk met het oog op de titelstrijd. Jan-Arie van der Heijden deed vlak voor rust een duit in het zakje en zijn collega-verdediger Eric Botteghin maakte er meteen na rust 6-0 van. In de 73ste minuut kreeg ook Kramer dan toch nog zijn doelpunt door knap raak te koppen uit een voorzet van Berghuis. Elia en Nieuwkoop waren toen uit voorzorg al naar de kant gehaald.

Go Ahead stelde daar ook na rust behoudens een gevaarlijk schot van Manu, die Brad Jones op zijn weg vond, weinig tegenover. Het slotakkoord was vlak voor tijd daarom voor Toornstra, die zijn derde van de avond binnenknalde. De Rotterdammers lopen qua doelsaldo daardoor nog verder weg van nummer twee Ajax (verschil: 15), dat op drie punten volgt. Go Ahead zakt weer naar de laatste plaats in de wetenschap dat Roda JC Kerkrade donderdag nog in actie komt tegen PEC Zwolle.