Ajax kan in cijfermatig opzicht bijzondere zege boeken

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Drie dagen na de Klassieker speelt Ajax opnieuw een thuiswedstrijd, nu tegen AZ.

Ajax kan in cijfermatig opzicht bijzondere zege boeken
Speelronde: 29
Aftrap: woensdag 5 april, 20.45 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

• Met de zege op Feyenoord bracht Ajax de achterstand op de koploper terug tot drie punten. Wel is het doelsaldo duidelijk in Rotterdams voordeel. AZ kan de wisselvalligheid maar niet van zich afschudden en speelde zaterdag tegen FC Groningen (0-0) alweer voor de twaalfde keer dit Eredivisie-seizoen gelijk.

• In slechts twee van de vorige 38 thuisduels met AZ in de Eredivisie ging Ajax onderuit. De Amsterdammers kwamen zelf dertig keer tot winst en moesten zich zes keer tevreden stellen met een gelijkspel.

• Ajax boekte tegen Feyenoord zijn 799ste thuiszege in de Eredivisie. Tegen AZ kan met andere woorden een jubileumoverwinning worden behaald. PSV is de een na beste club in dit opzicht met 734 thuiszeges.

• In elf van zijn laatste twaalf thuiswedstrijden in de Eredivisie kwam Ajax tot winst. De formatie van trainer Peter Bosz incasseerde in die serie slechts zes treffers.

Ajax liet eerder dit seizoen in Alkmaar punten liggen tegen AZ: 2-2.
Ajax liet eerder dit seizoen in Alkmaar punten liggen tegen AZ: 2-2.

• Bosz heeft als trainer belabberde statistieken tegen AZ. Slechts in één van zijn vorige zestien Eredivisie-duels met de Alkmaarders kwam de ex-international als winnaar uit de strijd. De overige vijftien wedstrijden leverden vier remises en elf verliesbeurten op.

• Justin Kluivert staat in de tweede competitiehelft op 28 succesvolle dribbels, het op vier spelers na hoogste aantal in deze periode. Al deze spelers stonden echter minimaal 240 minuten langer op het veld dan Kluivert.

• AZ heeft in 2017 de cijfers van een middenmoter: drie overwinningen, vijf remises en drie nederlagen. Zeven clubs veroverden tot deze midweekse speelronde meer punten dan de Alkmaarders sinds de jaarwisseling.

• Wout Weghorst, die afgelopen weekeinde tegen FC Groningen op de bank begon, trof in zijn Eredivisie-loopbaan drie keer doel tegen Ajax. Tegen geen enkele club was hij productiever.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.