Feyenoord knokt zich in De Kuip langs Vitesse

Feyenoord heeft zondag in een tijdbestek van drie minuten een zege op Vitesse afgedwongen. Door wederom een benutte strafschop van Dirk Kuijt en de eerste goal van Bilal Basaçikoglu voor de Rotterdammers werd het 2-0 in De Kuip.

Met de ex-Vitessenaren Jan-Arie van der Heijden en Marko Vejinovic in de basis ging Feyenoord op zoek naar zijn derde overwinning in evenzoveel competitieduels. Eerder waren de Rotterdammers al te sterk voor FC Utrecht (3-2) en SC Cambuur (0-2). Bij Feyenoord was de bezetting van de bank ook opvallend. Daar zaten de nieuwelingen Eljero Elia, Eric Botteghin en Michiel Kramer. Die laatste moest toezien hoe trainer Giovanni Van Bronckhorst opnieuw koos voor Colin Kazim-Richards.

Immers
In Rotterdam was het tot halverwege de eerste helft wachten op een grote kans. Uit een voorzet van Terence Kongolo kopte Lex Immers, die ten faveure van Jens Toornstra aan het duel begon, de bal in kansrijke positie precies in de handen van doelman Eloy Room. Verder kwamen beide ploegen niet verder dan wat plaagstootjes.

Op slag van rust ontstond er nog wel consternatie toen Vitesse om een strafschop schreeuwde bij een sliding van Rick Karsdorp op Isaiah Brown. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük gaf evenwel geen gehoor aan de Arnhemse smeekbede.

Vitesse-coach Peter Bosz mocht in De Kuip, waar hij in het verleden in diverse periodes werkte, lang hopen op minimaal een punt. Een offensief van de thuisploeg zorgde dat de Arnhemmers alsnog onderuitgingen.

Na rust was het bij Feyenoord vooral wachten op de invallers. Grote kansen bleven immers lang uit. Kort nadat Botteghin noodgedwongen zijn debuut had gemaakt vanwege een blessure bij Karsdorp, bracht Kramer met zijn invalbeurt hoop. Hij loste Kazim-Richards af, tot blijdschap van het thuispubliek.

Uiteindelijk leverde het offensief van Feyenoord alsnog de zege op. In de 77ste minuut legde Guram Kashia onder de ogen van Gözübüyük de mee opgerukte Kongolo neer, waarop Kuijt voor zijn derde benutte strafschop van dit seizoen tekende. Het leek er overigens verdacht veel op dat Kongolo in buitenspelpositie stond toen hij de bal overnam van Kramer. Twee minuten na die omstreden goal zorgde Basaçikoglu voor de beslissing. Hij profiteerde van een botsing tussen Immers en Arnold Kruiswijk, nam de bal knap mee en rondde beheerst af: 2-0. Daardoor was een invalbeurt van Elia ook niet meer nodig.

Topper
Door de zege is Feyenoord na drie competitieduels nog altijd schadevrij, net als Ajax. Voor de Rotterdammers staat komende zondag de eerste topper van het seizoen op het programma. Dan wacht immers het uitduel met landskampioen PSV. Vitesse heeft na drie wedstrijden vier punten.