Fenomeen Ramos straft misstap Barcelona af

Real Madrid heeft de koppositie veroverd in de Primera División. Het was aanvoerder Sergio Ramos die met zijn tiende doelpunt van het seizoen de Madrilenen voorbij Real Betis kopte (2-1).

De Catalanen verloren zondag verrassend bij Deportivo La Coruña (2-1), waardoor Real de koppositie in La Liga kon pakken. Het verschil tussen de beide grootmachten was voorafgaand aan het duel nog maar één punt, met daarbij de aantekening dat de Madrilenen twee wedstrijden minder hadden gespeeld.

Na een indrukwekkende minuut stilte voor Raymond Kopa, het Real-icoon dat deze week op 85-jarige leeftijd overleed, nam de thuisclub direct het initiatief. In de eerste tien minuten was Cristiano Ronaldo al twee keer dicht bij de openingstreffer. Eerst was een voorzet van Álvaro Morata net te scherp, vervolgens redde Betis-doelman Antonio Adán knap op een schot in de korte hoek. Niet veel later schoot Isco net voorlangs.

Na tweeëntwintig minuten dacht Betis aan een rode kaart voor Real-doelman Keylor Navas. Darko Brasanac werd de diepte ingestuurd en werd op weg naar het vijandelijke doel naar de grond gewerkt. Het had alle schijn van een overtreding en dus een directe rode kaart voor het neerhalen van een doorgebroken speler, maar arbiter Antonio Mateu liet doorspelen.

Luttele minuten later eiste Navas wederom de hoofdrol op. Na een aanval over de linkerkant schoot Antonio Sanabria op doel. Een op het eerste oog houdbaar schot, werd door Navas gepromoveerd tot doelpunt. De doelman leek de bal klemvast te hebben maar duwde het leder vervolgens zelf over de doellijn.

Real zocht vervolgens geduldig naar de aansluitingstreffer en die kwam vlak voor rust. Marcelo haalde de achterlijn en gaf een afgemeten voorzet op vijf meter van het doel. Daar stond Cristiano Ronaldo klaar om in te koppen.

Na de rust ging Madrid op zoek naar de tweede treffer, al bleven grote kansen lang uit. Het slotoffensief van de Madrilenen werd ingeluid na de rode kaart van Cristiano Piccini. De verdediger kreeg met nog tien minuten te spelen zijn tweede gele kaart. Uiteindelijk werd Sergio Ramos opnieuw de gevierde man. In het Champions League-duel met Napoli was de aanvoerder twee keer trefzeker en nu stond hij ook op de goede plek om in te koppen. Het was alweer zijn tiende treffer van het seizoen.

In het slot van het duel zette Real Betis nog wel aan en kreeg het via Sanabria dé kans op 2-2, maar Navas redde in extremis. Door de zege pakt Real Madrid de koppositie. De voorsprong op Barcelona bedraagt nu twee punten. De Madrilenen hebben bovendien een wedstrijd minder gespeeld.

Celta de Vigo – Villarreal 0-1
Celta de Vigo deed afgelopen week goede zaken door met 2-1 te winnen van Krasnodar in de Europa League. Het competitieduel met Villarreal leek haast een vervelende onderbreking en dus koos trainer Eduardo Berizzo voor liefst zeven andere spelers.

De B-keus ging uiteindelijk onderuit door een treffer van Roberto Soldado. De 31-jarige aanvaller veranderde op slag van rust per ongeluk een bal van richting. Door de overwinning neemt Villarreal de vijfde plaats over van Athletic de Bilbao. Celta de Vigo staat elfde.