Deportivo schopt Barcelona van roze wolk

Barcelona heeft de historische overwinning op Paris Saint-Germain in de Champions League geen passend vervolg gegeven in de competitie. Laagvlieger Deportivo La Coruña was in eigen stadion met 2-1 te sterk voor een murw geslagen Barca.

Vier dagen na de eclatante 6-1 overwinning in het miljardenbal, trof de koploper van de Primera División nummer zeventien Deportivo.

Trainer Luis Enrique besloot behoorlijk te sleutelen aan zijn basiselftal. Zo begonnen Samuel Umtiti, Ivan Rakitic en Andrés Iniesta, in tegenstelling tot de wedstrijd van afgelopen woensdag, op de bank. Neymar, eerder deze week nog de grote held, zat niet eens bij de selectie. Hij kampt met een spierblessure.

Barcelona nam het initiatief in het Estadio Municipal de Riazor, waar het vorig seizoen nog met 8-0 won. Na 27 minuten kon Luis Suárez vrij inkoppen en twee minuten later schoot Andre Gomez na een knappe actie voorlangs. Toch leverde het hoge percentage balbezit (71%) relatief weinig kansen op.

Na veertig minuten was het Deportivo dat verrassend de leiding nam. Nadat doelman Marc-André ter Stegen eerder nog een inzet van spits Joselu wist te stoppen, was het een minuut later wel raak. Bij een scrimmage voor het doel, waar meerdere Barca-spelers inclusief Ter Stegen er niet goed uitzagen, was het de spits die slim binnentikte. Het was de derde treffer van Joselu dit seizoen: eerder was hij al twee keer trefzeker tegen Real Madrid.

Amper een minuut na rust was het Suárez die de stand gelijktrok. Een schot van Gomes werd geblokt, waarna de aanvaller het leder venijnig achter doelman Germán Lux schoot. Het was voor Suárez alweer zijn twintigste competitiedoelpunt van dit seizoen.

Met het inbrengen van Iniesta en Rakitic ging Enrique op zoek naar de overwinning. Vreemd genoeg was het niet de koploper van Spanje maar Deportivo dat het meeste aanspraak maakte op een doelpunt. Eerst was Joselu dicht bij zijn tweede treffer van de dag, niet veel later kopte Alejandro Arribas tegen de paal.

Ondanks het veldoverwicht hing de tweede treffer van de thuisploeg in de lucht. Dat doelpunt viel met nog een kwartier te spelen. Het was middenvelder Álex Bergantiños die binnenknikte. Ditmaal viel Ter Stegen niet veel aan te rekenen: het was Jordi Alba die zich in de lucht eenvoudig liet kloppen.

Evenals woensdagavond hoopten de Catalanen nog op een slotoffensief, al maakte het sterrenensemble een vermoeide indruk. Lionel Messi had de schade in blessuretijd nog kunnen beperken, maar zijn vrije trap ging net over.

Door de nederlaag kan Real Madrid later vandaag de koppositie pakken. De Madrilenen, die aantreden tegen Real Betis, hebben nu nog een achterstand van één punt. Wel heeft Barcelona al twee wedstrijden meer gespeeld.

Real Sociedad – Athletic de Bilbao 0-2
In de strijd om Europees voetbal heeft Athletic de Bilbao goede zaken gedaan. Het team van trainer Ernesto Valverde won de Baskische clash van Real Sociedad met 2-0. Na twintig minuten opende Raúl Garcia vanaf elf meter de score. De thuisploeg drong vervolgens aan, maar kwam van een koude kermis thuis. Tien minuten na de rust was het Iñaki Williams die een slechte terugspeelbal onderschepte en zo de marge op twee bracht.

Door de overwinning, de eerste uitzege sinds 21 september, heeft Bilbao de zevende plaats nog steviger in handen gekregen. Het verschil met Sociedad, dat vijfde staat, bedraagt nog maar vier punten.