Ramos helpt Real Madrid nu tegen Napoli uit de brand

Real Madrid heeft Napoli uitgeschakeld in de achtste finale van de Champions League. Sergio Ramos stond op als redder in nood en had een groot aandeel in de 1-3 zege.

Stadio San Paolo liep uren voor de wedstrijd al langzaam maar zeker vol met supporters die hoop koesterden. De 3-1 nederlaag in Santiago Bernabéu had het geloof in een stunt niet weggenomen. De geweldige vorm van Dries Mertens en de zege in de topper tegen AS Roma afgelopen weekend; het had Napoli vertrouwen gegeven. En dat straalde ook van het spel van de thuisploeg af in de openingsfase.

Real kende een aarzelend begin. De wat nerveus ogende Keylor Navas werd meerdere keren van afstand getest. Het was aftasten wat de thuisploeg deed, waarna in de 24ste minuut de flits van klasse volgde. Lorenzo Insigne bereikte Marek Hamsík tussen de linies en de middenvelder aarzelde niet om Mertens in stelling te brengen. De Belg werkte feilloos af met een schot in de verre hoek. De 1-0 tegen Real was voor Mertens al zijn 23ste goal van het seizoen en voor de fanatieke aanhang van Napoli reden waar mogelijk een nog heftigere orkaan van geluid over het veld te laten razen.

Bijna kreeg Cristiano Ronaldo Stadio San Paolo even later voor even stil. De Portugees was het eindstation bij de grootste kans van de Madrilenen in de eerste helft. Na bijna een halfuur bracht de uitgezakte Karim Benzema met een prachtige steekpass Ronaldo in stelling. De Portugees omspeelde Pepe Reina, maar tot opluchting van de Napoli-doelman raakte de Real-aanvaller de paal. Mertens deed even later aan de andere kant hetzelfde. Navas was al verslagen toen het schot van de man met een verleden in de Jupiler League en Eredivisie het aluminium raakte. Dat nam niet weg dat er halverwege voldoende reden voor zorgen was bij de bezoekers.

Uitgerekend op de momenten dat Real in het nauw zit, staat Sergio Ramos op. Zo was het onder andere in de gewonnen Champions League-finale van 2014, eerder dit seizoen bij de strijd om de Europese Super Cup en ook in El Clásico. In Napels was het dinsdagavond niet anders. Uit een perfect aangesneden corner van Toni Kroos knikte Ramos in de 52ste minuut raak: 1-1. Vijf minuten later was het recept hetzelfde, dit keer bij een hoekschop van de andere kant. Nu was Mertens ongelukkig bij de goal betrokken. Via de Belg belandde de kopbal van de Real-captain achter Reina. De dubbelslag betekende de genadeklap voor de dappere ploeg van trainer Maurizio Sarri.

Real liet het balbezit aan Napoli, dat tegen beter weten in nog een offensief probeerde op te zetten. Het realisme won het echter van het geloof. Via onder anderen Ronaldo kreeg De Koninklijke nog kansen op meer. Dani Carvajal verzuimde tien minuten voor het einde een fraaie aanval met de derde Madrileense goal van de avond te bekronen. Dat derde doelpunt kwam er wel nog, met dank aan Álvaro Morata. De invaller was er snel bij om raak te schieten na een redding van Reina.

Het maakte de opluchting bij Real compleet. Even wankelde de titelverdediger in Napels, maar de score is overtuigend: een 6-2 zege over twee wedstrijden. De Madrilenen melden zich bij de laatste acht in het miljoenenbal.