FC Utrecht sluit degradatie uit na benauwde zege

FC Utrecht speelt ook volgend seizoen in de Eredivisie. De ploeg van trainer Jan Wouters versloeg Heracles waardoor de nacompetie tegen degradatie niet langer een issue is. In stadion De Galgenwaard was FC Utrecht met 2-1 te sterk.

Voorafgaand aan dit duel was de inzet voor beide ploegen duidelijk: winnen om een mogelijke degradatie uit te sluiten. De Domstedelingen erkenden het belang van deze wedstrijd en schoten uit de startblokken. Al snel kreeg Mark van der Maarel de kans om de score te openen, maar de rechtsback van Utrecht schoot de bal op de vuisten van doelman Remko Pasveer.

Twee minuten later was het alsnog raak. Jacob Mulenga reageerde bekwaam op de afgeslagen bal en opende na negentien minuten de score. Doelman Pasveer keerde de inzet van Cedric van der Gun, maar had geen passend antwoord op de rebound van de Zambiaan.

Jacob Mulenga zet FC Utrecht op voorsprong.

Van der Gun moest een kwartier daarna geblesseerd naar de kant. De aanvaller werd vervangen door Juan Agudelo. Dat bleek geen verkeerde wissel. Enkele minuten na zijn entree kopte de Amerikaan raak uit de vrije trap van Jens Toornstra. Waar Utrecht halverwege met een riante voorsprong de rust in ging, werd het na ruim een uur weer spannend in Utrecht.

Uit de voorzet van de opgekomen linksback Jason Davidson kopte Mikhail Rosheuvel raak bij de tweede paal. De club uit Almelo, waar Bart Schenkeveld vlak voor tijd zijn tweede gele kaart incasseerde, had de smaak flink te pakken na de aansluitingstreffer, wat resulteerde in een zeer spannende slotfase. Treffers vielen er niet meer en dus kan FC Utrecht opgelucht ademhalen. Ook volgend seizoen zijn de Utrechters weer van de partij in de Eredivisie.

Daardoor sluit FC Utrecht, dat niet meer ingehaald kan worden door nummer zestien RKC Waalwijk, het slechtste seizoen in ieder geval niet af in mineur. Met veertien nederlagen heeft Utrecht nu al wel een zeldzaam hoog aantal verliespartijen gerealiseerd in zijn Eredivisie-historie. Het negatieve clubrecord dateert van het seizoen 1995/96, toen de ploeg in achttien van zijn 34 duels onderuitging. Heracles is vooralsnog niet veilig, al hebben de Tukkers - met nog twee speelronden voor de boeg - wel vijf punten voorsprong op RKC.