FC Twente treft met FK Qarabag club in ballingschap

FK Qarabag vormt voor FC Twente de eerste en laatste hindernis op weg naar de groepsfase van de Europa League. Donderdagavond werken beide clubs in de Grolsch Veste de heenwedstrijd in de laatste voorronde af. Voetbal International belicht de Azerbeidzjaanse club.

FC Twente treft met FK Qarabag club in ballingschap

FK Qarabag heeft in eigen land een status aparte. Waar veel clubs uit Azerbeidzjan een beroep doen op buitenlandse krachten, richt de opponent van FC Twente zich juist op spelers uit eigen land.

De selectie van trainer Gurban Gurbanov (37) telt met de Albanees Admir Teli uit slechts één buitenlander. De overige spelers van Qarabag vormen de basis van het nationale elftal. De in 1950 opgerichte club draagt een heftig verleden met zich mee dat samenhangt met de onafhankelijkheidsverklaring van Azerbeidzjan in 1991.

Een etnisch conflict met buurland Armenië over de deelrepubliek Nagorno-Qarabag liep midden jaren negentig zo uit de hand dat Qarabag een club in ballingschap is geworden en zijn wedstrijden sindsdien in de hoofdstad Bakoe afwerkt.

Het Europa League-voorrondeduel met FC Twente heeft vanwege veiligheidseisen plaats in het Tofik Bakhramov-stadion, normaliter de thuishaven de nationale ploeg en topclub Neftchi Bakoe. Qarabag (bekerwinnaar en nummer vijf van de competitie) baarde in de tweede kwalificatieronde van de Europa League opzien door de Noorse club Rosenborg BK te elimineren. Uit werd het 0-0, thuis zegevierde de tweevoudig landskampioen (in 1993 en 1998) met 1-0. In derde ronde rekende Qarabag af met FC Honka uit Finland.

PrimeurFC Twente beleeft donderdagavond in de Grolsch Veste een primeur. Nooit eerder kwam een Nederlandse club in Europees verband uit tegen een opponent uit Azerbeidzjan. Eerder dit Europa League-seizoen speelde NAC Breda al als eerste vaderlands club tegen een Armeense tegenstander.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen