FC Twente kan leren van FC Oss: 'Zij hebben het overleefd'

Reacties

Clubs die denken dat de contractspelers van FC Twente bij het verliezen van de proflicentie gratis zijn op te halen, komen bedrogen uit. De lopende verbintenissen blijven van kracht, bevestigt VVCS-voorzitter Danny Hesp in gesprek met VI. Noodlottig hoeft dat niet te zijn.

FC Twente kan leren van FC Oss: 'Zij hebben het overleefd'

Als de Eredivisionist de proflicentie – die door de financiële malaise al voorwaardelijk is ingetrokken – definitief verliest, is de kans klein dat de Tukkers de salarissen van de selectieleden nog kan blijven betalen. De contracten blijven echter wel van kracht. Geïnteresseerde clubs moeten dus nog tot een akkoord komen met twee partijen: de werkgever FC Twente – die een afkoopsom kan eisen - en de speler in kwestie.

'Zo gebeurde het ook bij FC Oss, toen die club in 2010 degradeerde naar de Topklasse', stelt Hesp. 'Het contract met de club blijft gerespecteerd tot de einddatum, al is het natuurlijk wel de vraag of de club Twente dat twee of drie divisies lager overleeft. Misschien komt er tegen die tijd een andere oplossing. Het is ook heel raar en vreemd natuurlijk: Twente dat in zo'n groot stadion zou spelen in de Derde Divisie. Maar goed, Oss (nu weer Eerstedivisionist, red.) heeft het wél overleefd.'

Het SC Veendam-scenario is dus niet van toepassing op FC Twente. De laatste Jupiler League-club die failliet werd verklaard, hield namelijk op te bestaan door de financiële rampspoed. Het verschil met FC Twente is dat die club mogelijk niet aan de licentievoorwaarden kan voldoen, waardoor die mogelijk wordt ingetrokken, maar voorlopig nog niet hoeft te vrezen voor een faillissement.

Hans Klok
Directeur betaald voetbal van de KNVB Bert van Oostveen liet zich woensdag ontvallen dat de kans erg klein is dat FC Twente volgend seizoen nog terugkeert in de Eredivisie of Jupiler League. 'Ik denk dat je Houdini en Hans Klok tegelijk nodig hebt om hier nog uit te komen', stelde de bondsbestuurder in gesprek met de NOS. Ook Hesp stelt - na donderdag te zijn bijgepraat in Zeist - dat het er niet goed uitziet.

FC Twente heeft echter tot 1 mei de tijd om een akkoord te bereiken met de crediteuren. Komt het tot een akkoord, dan is de gemeente Enschede bereid garant te staan voor 32 miljoen euro en lijkt de club verzekerd van een langer bestaan als profclub. De garantstelling is nog niet geëffectueerd omdat FC Twente niet in staat was om vóór 15 februari een risico- en liquiditeitsprognose naar de gemeente te sturen. (Mitchell Minnaard)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.