Knüppe sluit aanblijven Van den Belt bij Twente niet uit

Reacties

Gerald van den Belt is het voornaamste slachtoffer van het KNVB-onderzoek naar de bestuurlijke structuur binnen FC Twente. De 43-jarige oud-prof trad een jaar geleden aan als financieel directeur van de Enschedese club en kan volgens onderzoeker Ben Knüppe in die rol niet langer geloofwaardig functioneren.

Knüppe sluit aanblijven Van den Belt bij Twente niet uit

Als statutair directeur trof Van den Belt een jaar geleden een grote financiële chaos binnen FC Twente aan. Hij moest een enorme bezuinigingsoperatie van zo'n acht miljoen euro doorvoeren, waardoor tientallen scouts, trainers en medewerkers hun baan verloren. Ook werd hij geconfronteerd met twee hoofdpijndossiers: de geheime bijlage in het contract met Doyen en de duistere afspraken die de ex-voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan hadden gemaakt met Zoran Pavlovic, de makelaar van Dusan Tadic.

Tadic
Voor bemiddeling bij de transfer van de speler naar Southampton in de zomer van 2014, zou de agent 3,6 miljoen euro krijgen, verdeeld over twee seizoenen. De tweede betaling van 1,8 miljoen euro werd door FC Twente voor de KNVB verzwegen omdat de club anders geen toestemming zou krijgen om nieuwe spelers aan te trekken. Van den Belt moest meedenken over creatieve oplossingen voor het boekhoudkundig verwerken van deze 1,8 miljoen euro. Hij zou het management van Tadic hebben voorgesteld facturen in te sturen voor niet verrichte werkzaamheden voor FC Twente.

De bedenkelijke zaakjes van FC Twente werden Van den Belt letterlijk teveel; de financieel directeur meldde zich in december ziek. Pas recent hervatte hij zijn werkzaamheden voor halve dagen.

Creatieve oplossingen
Knüppe merkt in zijn aanbevelingen op dat Van den Belt pas aantrad in maart 2015, toen de trein FC Twente al lang op een verkeerd spoor reed. Toen de directeur zich dat realiseerde had hij aan de noodrem moeten trekken en de KNVB moeten inlichten, meent de onderzoeker. Knüppe concludeert dat de directeur die moed niet had en in plaats daarvan meewerkte aan 'creatieve oplossingen'. Gezien de dilemma's waarvoor Van den Belt zich zag geplaatst, sluit Knüppe niet uit dat de directeur in de toekomst bij FC Twente kan blijven werken in een rol op de achtergrond die geen bemoeienis met de KNVB en met financiën met zich meebrengt. 'Het is evenwel aan het nieuwe bestuur van FC Twente om hier wat van te vinden.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.