FC Porto met invaller Martins Indi simpel naar kwartfinale

Voor het eerst sinds het seizoen 2008/09 heeft FC Porto de kwartfinale van de Champions League bereikt. De ploeg van trainer Julen Lopetegui was thuis duidelijk een maatje te groot voor FC Basel: 4-0.

Na de 1-1 van drie weken geleden in Zwitserland beloofde het een interessante wedstrijd te worden, maar Basel slaagde er nauwelijks in gevaar te stichten in Estádio do Dragão. Porto miste clubtopscorer Jackson Martínez, dat was echter niet te merken. Na een klein kwartier kwam de thuisclub op voorsprong via Yacine Brahimi, die een vrije trap van net buiten het strafschopgebied binnenkrulde.

Nog geen minuut later was Casemiro dicht bij het tweede doelpunt van Porto. Na een snel genomen vrije trap schoot hij van grote afstand net over. Halverwege de eerste helft kreeg de 27-voudige kampioen van Portugal een tegenvaller te verwerken, want na een botsing met Fabiano, zijn eigen doelman, kon Danilo niet verder. Bruno Martins Indi kwam in het veld als zijn vervanger.

De bezoekers kwamen niet verder dan kleine mogelijkheden voor Marco Streller en Derlis González, terwijl Porto via Casemiro, Héctor Herrera en Cristian Tello veel gevaarlijker was. Op slag van rust kwam de thuisclub echter goed weg toen Shkelzen Gashi de bal ineens voor zijn voeten kreeg en rakelings voorlangs schoot.

Gevoel
In de 47ste minuut besliste Herrera de wedstrijd. Na een goede voorbereidende actie van Brahimi, schoot hij met veel gevoel het tweede Portugese doelpunt tegen de touwen. Daar bleef het niet bij, want negen minuten later stond het 3-0. De van Real Madrid gehuurde Casemiro schoot een vrije trap in de kruising, waarna de thuisclub een tandje terug schakelde. Toch werd er nog één keer gescoord: Vincent Aboubakar schoot (ook) van buiten het strafschopgebied hard binnen.

Basel had tussendoor misschien nog recht op een strafschop na een overtreding van Martins Indi op Breel Embolo, maar scheidsrechter Jonas Eriksson besloot door te laten spelen. De ex-Feyenoorder krijgt waarschijnlijk ook speeltijd in de kwartfinale van de Champions League, aangezien zijn concurrent Iván Marcano een schorsing opliep. Op 20 maart wordt er geloot voor de volgende ronde van het miljoenenbal.