Streller hoopt met schokeffect op stunt Basel bij Porto

Reacties

Als een gevoelsmens, zo omschrijft Marco Streller (33) zichzelf. Dat verklaart misschien dat de succesvolste speler uit de geschiedenis van FC Basel plotseling zijn afscheid aankondigt, aan de vooravond van misschien wel de belangrijkste wedstrijd ooit.

Streller hoopt met schokeffect op stunt Basel bij Porto

Bij FC Porto kan FC Basel zich dinsdagavond plaatsen voor de kwartfinales van de Champions League, iets wat nog geen enkele andere Zwitserse club ooit is gelukt. De heenwedstrijd eindigde in 1-1, maar trainer Paulo Sousa zag het elftal dit weekend tegen FC Thun (3-0) zijn beste voetbal spelen. En dat terwijl FC Porto in de gewonnen generale bij SC Braga (0-1) zijn sterspeler Jackson Martínez verloor met een liesblessure. Dit jaar lijkt alles op zijn plek te vallen voor Basel.

Streller was al vanaf zijn eerste wedstrijd een jongen die tegen vooroordelen moest opboksen. Tijdens zijn debuut voor FC Basel werkte de lange slungel een bal in zijn eigen doel. Maar hij had een droom om te slagen bij deze club. En na succesvolle uitleenbeurten bij Concordia en FC Thun werd hij voor de rest van zijn leven een vaste waarde in Noord-Zwitserland. Eventjes probeerde hij het nog in de Bundesliga, waar hij zowaar een voetje had in de landstitel van VfB Stuttgart in 2007.

Met Streller in de spits pak je prijzen. Dit seizoen ligt hij met FC Basel op koers voor zijn achtste landstitel in negen jaar. 'Hij gaat een enorm gat achterlaten in de ploeg', mijmert voorzitter Bernhard Heusler op UEFA.com. Maar de linkspoot is vastbesloten. 'Ik wil mijn carrière als basisspeler beeindigen, niet als bankzitter. Ik word van de zomer 34, dat is een mooie leeftijd om aan een lange, welverdiende vakantie te beginnen.'

Na Josef Hügi maakte Streller de meeste doelpunten voor de club, wel is de huidige aanvoerder met twee bekers en zes kampioenschappen tot nu toe de succesvolste speler uit de clubhistorie. En in Europees verband zorgde hij hoogstpersoonlijk voor overwinningen op Bayern München, Liverpool, Chelsea en Manchester United.

Smetje op de loopbaan van Streller is zijn ongelukkige band met het nationale team. Op 26-jarige leeftijd besloot hij te stoppen, omdat de supporters hem niet pruimden. Hij kwam later terug op zijn besluit, maar voelde wederom geen vertrouwen vanaf de tribunes. En dat goede gevoel is juist zo belangrijk voor hem. Daarom beschouwt hij zijn voetballeven in het St. Jakob-Park als geslaagd. En als hij er meer uit wil halen, kan dat dinsdagavond nog.

De timing van Streller werd op zijn zachtst wat ongelukkig genoemd, maar zelf hoopt hij zo de spanning bij de ploeg wat weg te nemen. Een paar maanden geleden verlengde hij zijn contract nog tot medio 2016. En nu wordt Basel overdonderd met het afscheid dat hij vrijdag aankondigde. Weer een keuze op gevoel. Omdat hij zo de beste omstandigheden denkt te creëren om nog een keertje keihard toe te kunnen slaan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.