FC Basel voelt dat het historie kan schrijven tegen Porto

Reacties

Philipp Degen (32) heeft al zowat alles meegemaakt met FC Basel. Zes kampioenschappen, twee nationale bekers en de halve finale van de Europa League. Nu hoopt hij op een unieke prestatie in de Champions League.

FC Basel voelt dat het historie kan schrijven tegen Porto

Nog nooit bereikte een Zwitserse ploeg de beste acht van het miljoenenbal. FC Porto, de winnaar van 2004, komt woensdagavond naar het St. Jakob-Park in Basel. Na een slechte generale tegen FC Sion, waarin de landskampioen met tien man nog een punt uit het vuur sleepte (1-1), hopen de Zwitsers nu op een goede première tegen de Portugezen.

Degen, zoon van een Zwitserse vader en een Nederlandse moeder, acht zijn elftal sterk genoeg om de komende horde te nemen. 'Met het publiek er vol achter, hoop ik op een goed resultaat in de thuiswedstrijd', aldus Degen. 'Maar we zullen twee topprestaties moeten leveren om door te komen. Toch voelt deze droom niet ver weg.'

In de seizoenen 2002/2003 en 2011/2012 overwinterde Degen ook al met FC Basel, de beste prestaties van de club in de Champions League tot nu toe. Ook zijn Portugese trainer Paulo Sousa ziet kansen. De club uit zijn geboorteland – hijzelf speelde daar voor Benfica en Sporting Lissabon – kent voor hem weinig geheimen. 'We kunnen ze heel goed partij bieden', weet de voormalige middenvelder, die als een van de weinige spelers de CL twee jaar op rij won met twee verschillende clubs. Hij deed dat in 1996 met Juventus ten koste van Ajax en een jaar later met Borussia Dortmund tégen de titelverdediger uit Turijn.

'FC Porto is een club die de laatste decennia constant goed heeft gepresteerd. De club heeft een duidelijke voetbalfilosofie, die tot veel successen heeft geleid. Op die manier kun je toch opboksen tegen de absolute top. Met FC Basel nemen we daar een voorbeeld aan. En ook deze club doet het nu fantastisch, als je ziet hoeveel progressie er de laatste jaren is geboekt.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.