FC Groningen laat PSV in Eindhoven ontsnappen

PSV is op eigen veld ontsnapt aan puntenverlies. FC Groningen gromde wel in Eindhoven maar verzuimde zo te bijten als de thuisploeg. Luuk de Jong speelde een hoofdrol (2-1).

Een stunt als vorig jaar was FC Groningen (2-3 in het Philips Stadion) niet gegeven. Maar de ploeg van trainer Erwin van de Looi, die slechts één van de 35 voorgaande Eredivisie-duels in Eindhoven had gewonnen, kreeg zeker wel de kans om de koploper wederom een pootje te lichten.

De openingsfase was al een serieuze waarschuwing voor PSV. Kansen voor Nick van der Velden (2x) en Tjaronn Chery in de eerste elf minuten onderstreepten het gevaar van FC Groningen, dat desondanks binnen een half uur al knock-out dreigde te gaan.

Georginio Wijnaldum deelde na het voortvarende begin van FC Groningen een eerste tik uit namens PSV. Na een combinatie met De Jong (foto boven, links) opende hij met een fraai schot de score. In de 27ste minuut moest de aangever de man worden die de 23ste zege van het seizoen in veilige haven zou brengen.

De Jong mocht aanleggen voor een strafschop na een overtreding van Johan Kappelhof op Wijnaldum. Doelman Sergio Padt behoedde FC Groningen echter voor een grotere achterstand. De doelman stopte de penalty. In de rebound scoorde Memphis Depay wel, maar scheidsrechter Dennis Higler floot hem terecht terug wegens het te vroeg inlopen.

De misser van De Jong was extra pijnlijk omdat hij kort voor rust het luchtduel met Eric Botteghin verloor en moest toezien hoe de verdediger van FC Groningen met een rake kopbal voor de verdiende gelijkmaker tekende (foto, links).

Opvallend genoeg waren het de bezoekers die in de tweede helft op zoek gingen naar de winnende treffer. Maar net als in de eerste helft bleef het bij FC Groningen bij grommen en blaffen, waar PSV in de 66ste minuut wel beet.

Centrale verdediger Nicolas Isimat-Mirin was daarbij de gevierde man bij het slordig spelende PSV. De Franse verdediger, die de herstelde Karim Rekik op de bank hield, maakte uit de draai 2-1 na een inleidende kopbal van De Jong. Het bleek genoeg voor de benauwde zege.

Dankzij de dertiende overwinning op eigen veld hield PSV de marge als koploper op nummer twee Ajax op elf punten. FC Groningen sluit als nummer elf het weekend af, vrijdag stond de ploeg van coach Van de Looi nog achtste.