FC Groningen kan 'rode mijlpaal' bereiken in Alkmaar

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. AZ fungeert zaterdag als gastheer van FC Groningen bij de aftrap van de 28ste speelronde.

FC Groningen kan 'rode mijlpaal' bereiken in Alkmaar
Speelronde: 28
Aftrap: zaterdag 1 april, 18.30 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom

• Hoewel AZ wisselvallig presteert, lijkt de club zo goed als zeker van een plek die recht geeft op deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Voor de Alkmaarders telt vooral de KNVB-bekerfinale tegen Vitesse op 30 april. FC Groningen zakte de voorbije weken naar de twaalfde plek door een reeks van negen Eredivisie-duels zonder overwinning.

• AZ en FC Groningen stonden in Alkmaar 27 keer eerder tegenover elkaar in Eredivisie-verband. De thuisploeg zegevierde veertien maal en FC Groningen kwam vier keer als winnaar uit de strijd. Negen keer leverde de ontmoeting geen winnaar op.

• Eerder deze jaargang won FC Groningen in eigen huis met 2-0 van AZ. De noorderlingen wonnen slechts eenmaal beide Eredivisie-duels met de Alkmaarders in één seizoen. Dat gebeurde in 1996/97.

• AZ trof in de afgelopen elf Eredivisie-wedstrijden minimaal eenmaal doel. Dat is samen met Ajax de op een na beste lopende reeks. Alleen PSV doet het met twaalf achtereenvolgende competitieduels met tenminste één treffer nóg beter dan de Alkmaarders.

In eigen huis triomfeerde FC Groningen eerder dit seizoen met 2-0 tegen AZ.
In eigen huis triomfeerde FC Groningen eerder dit seizoen met 2-0 tegen AZ.

• De laatste 39 Eredivisie-wedstrijden waarin AZ het openingsdoelpunt maakte, verloor de ploeg niet (29 zeges en tien remises). De laatste keer dat de Alkmaarders onderuit gingen nadat ze het openingsdoelpunt lieten aantekenen, was op 11 april 2015 tegen SC Heerenveen (5-2).

• Op basis van de uitslagen in alleen de thuiswedstrijden bezet AZ de negende plaats in de Eredivisie. Vooral de vele remises in Alkmaar vallen op, liefst zeven stuks (van de dertien duels).

• FC Groningen won in 2017 slechts één Eredivisie-wedstrijd, vlak na de winterstop tegen Heracles Almelo (1-4 winst). Alleen Excelsior en ADO Den Haag boekten net zo weinig zeges.

• Tijdens de vorige drie uitwedstrijden in de Eredivisie kreeg een speler van FC Groningen een rode kaart. Het overkwam Juninho Bacuna (twee keer) en Bryan Linssen. Nog nooit incasseerde een club in vier achtereenvolgende uitduels een rode kaart.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.