Europese malaise Feyenoord houdt ook dit seizoen aan

Feyenoord loopt door een pijnlijke thuisnederlaag tegen Kuban Krasnodar opnieuw plaatsing voor een Europees hoofdtoernooi mis. De Rotterdammers verloren in de eigen Kuip ook de return: 1-2. In Rusland was de ploeg van trainer Ronald Koeman ook al onderuit gegaan (1-0).

Europese malaise Feyenoord houdt ook dit seizoen aan

In De Kuip hoopte Feyenoord de uitnederlaag met de steun van Het Legioen  goed te maken. De op een goed resultaat gebrande Rotterdammers kwamen uitstekend uit de startblokken. Samuel Armenteros, die opnieuw in de basis begon, versierde al na drie minuten een strafschop toen hij neerging in het duel met Aleksei Kozlov.

Waar het benutten van de strafschop wel toevertrouwd leek aan Graziano Pellè, miste de Italiaan het buitenkansje. Alexander Belenov stopte de inzet. Drie minuten later was de Italiaanse Feyenoord-spits wél trefzeker. Na een soepel balletje van Lex Immers, die met een lange bal door Jordy Clasie in stelling was gebracht, kon Pellè raak schieten. Voor de aanvaller was het pas zijn tweede doelpunt in Europees verband. In het seizoen 2006/07 scoorde hij namens AZ tegen Everton.

Feyenoord begon onder aanvoering van Pellè nog goed.
Feyenoord begon onder aanvoering van Pellè nog goed.

Langzaamaan gaf Feyenoord in het eerste bedrijf het overwicht uit handen. Daryl Janmaat werd er op de rechterflank uitgesprint door Gheorghe Bucur, die Ivelin Popov in staat stelde de gelijkmaker binnen te schieten. Door dat doelpunt moest Feyenoord zeker nog twee keer scoren om plaatsing voor de Europa League af te dwingen.

Met name Lex Immers kreeg twee grote kopkansen. Beide keren faalde hij. Kort na rust deelde Kuban de genadeklap uit. Bucur knalde de bal vanaf twintig meter achter Erwin Mulder: 1-2.

Feyenoord probeerde het nog wel, maar kon niet meer langszij komen. Jordy Clasie verliet het veld nog met lichte hamstringklachten. Zodoende zet Kuban het Europese debuutseizoen direct om in plaatsing voor de poulefase van de Europa League. Feyenoord is sinds de winst op AA Gent van 19 augustus 2010 nog altijd op zoek naar een Europese overwinning. Des te zuurder is dat die zege in België destijds werd gevolgd door een 2-0 uitnederlaag, waardoor de UEFA Cup-deelname in het seizoen 2008/09 nog altijd het laatste Europese hoofdtoernooi is waar Feyenoord aan deelnam.

De Rotterdammers hebben nog een hele kleine kans om tóch deel te mogen nemen aan de poulefase van de Europa League. Omdat Fenerbahçe verbannen zal worden uit het Europese voetbal vanwege het machtfixingschandaal van 2011, zal de UEFA vrijdagochtend een lucky loser blij maken met alsnog een ticket.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen