Enorm contrast: iets te zware ijscoman vs Arsenal-miljonairs

Reacties

In Engeland zijn vanavond alle ogen gericht op Sutton United, de club van het vijfde niveau die in de achtste finale van de strijd om de FA Cup Arsenal ontvangt. Reservedoelman Wayne Shaw is hoofdrolspeler in een van de verhalen die het contrast tussen de twee clubs weergeeft.

Enorm contrast: iets te zware ijscoman vs Arsenal-miljonairs

In het oudste bekertoernooi ter wereld krijgen amateurploegen de kans om tegen topclubs te spelen en dat levert ook dit jaar bijzondere taferelen op. Lincoln City, competitiegenoot van Sutton United in de Conference National League, versloeg Premier League-club Burnley en werd daarmee de eerste non league-ploeg die zich sinds 1914 plaatste voor de kwartfinale. Maar het FA Cup-sprookje van dit seizoen kan nóg mooier worden. Lincoln speelt in de volgende ronde mogelijk tegen Sutton United, dat ook op een stunt hoopt.

125 kilo
Hij speelde nog geen minuut, maar is door de flinke media-aandacht wel een van de gezichten van Sutton United; reservekeeper Shaw, 45 jaar oud en 125 kilo schoon aan de haak. De televisiecamera's en fotografen weten hem moeiteloos te vinden. Bij elke wedstrijd van Sutton kwam hij wel even in beeld en hij kreeg zelfs al het aanbod om zich naakt te laten fotograferen, met alleen zijn keepershandschoenen aan. 'Mijn schoonvader denkt dat mensen mij voor schut willen zetten, maar ik zie er de humor wel van in', vertelt Shaw aan The Daily Mail. 'De aandacht is ook goed voor de club.'

Shaw speelde in de jeugd van Southampton als aanvaller samen met 63-voudig international Alan Shearer, maar werd later bij toeval keeper in de kelder van het Engelse voetbal. Om zijn geld te verdienen werkte hij jarenlang als ijscoman en zelfs even als terreinknecht bij zijn huidige club, Sutton. Op hetzelfde veld dat hij met de grasmachine maaide, bezorgde hij aanvallers van de tegenpartij nachtmerries door met zijn imposante lichaam het doel uit te stormen. Eén keer ging de spits van de tegenpartij zelfs met een knock-out naar de grond. Arsenal-aanvallers Olivier Giroud en Alexis Sánchez zullen dus hopen dat Shaw maandag op de bank blijft.  

Kopstoot
Het contrast kan ook bijna niet groter zijn. De vroeg volwassen geworden multimiljonairs tegenover een keeper die vier jaar geleden nog een kopstoot uitdeelde aan een supporter die grapjes maakte over zijn gewicht. Sutton schorste hem, maar nam hem later weer in genade. Nu slaapt hij drie keer per week op een bank in de kantine, omdat hij na een avond keeperstraining de lampen uit moet doen en geen zin heeft om weer naar huis te rijden. 'Ik weet niet of dat ook voor de Arsenal-jongens geldt, ik zal het ze vragen', zegt de doelman in aanloop naar de wedstrijd van maandagavond (20.55 uur).

Het zal een lastige klus worden voor Sutton om twaalfvoudig FA-Cup winnaar Arsenal te verslaan. Maar de laagvlieger van het vijfde niveau kan tegen de nummer vier van het hoogste niveau in ieder geval rekenen op de sympathie van het publiek. Sutton United heeft eigenlijk niets te verliezen. Het voorbeeld van Lincoln zal ze motiveren en ook het vooruitzicht van ruim een miljoen euro aan totale extra inkomsten voor de club zal het maximale uit de amateurs halen. En bij moeilijkheden tegen de sterren van Arsenal kunnen ze altijd nog hun reservekeeper van de bank halen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.